Zapomenutá jména obětí boje o Český rozhlas odhalí další pamětní deska

4. květen 2015

Český rozhlas odhalí 5. května pamětní desku dosud zapomenutým hrdinům, kteří padli při jeho obraně v květnových dnech roku 1945. Součástí pietního aktu bude i premiéra nového dokumentárního filmu, ve kterém jsou použité i dosud nepublikované záběry bojů o rozhlas.

Kromě hrdinství pracovníků rozhlasu poukazuje nový dokumentární snímek i na jeden kontroverzní případ, o kterém se toho příliš nevědělo.

„My se snažíme historii napravovat z obou stran. Pochopitelně došlo k řadě různých excesů, vraždění a masakru českých civilistů. Dělo se to ale i z druhé strany. Jeden takový případ se odehrál i u Českého rozhlasu,“ připomíná ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Nováček a pokračuje:

„Povstalci zajali 8. května několik desítek německých civilistů v takzvané tabákové režii a bohužel na autentických záběrech je zřetelné, že asi 35 těchto německých civilistů záměrně povstalci vehnali z Balbínovy třídy na Vinohradskou, která byla pod palbou německých kulometů, ale i povstalců, takže nevíme, kdo střílel. Výsledek je takový, že tam zahynulo 13 německých civilistů včetně žen.“

Na budově Českého rozhlasu bude během pietního aktu odhalena další pamětní deska. Bude na ní 81 jmen lidí, na které se pozapomnělo a kteří umřeli v bitvě o Český rozhlas v květnových dnech.

"Deska nebude ukončena, budou se na ni moci dopisovat další jména. V dalším pátrání se pravděpodobně na nějaké oběti přijde,“ říká Nováček.

„Tímto způsobem chceme vzdát hold hrdinům, o kterých se 70 let nemluvilo. A trochu historii napravit a křivdy odstranit.“

Na badatelské práci se podíleli spolupracovníci a pracovníci Českého rozhlasu, Vojenského historického ústavu a Muzea Policie České republiky.

Na první pamětní desce je zaznamenáno 89 jmen, odhalena byla v roce 1948.

„Nepropátralo se to úplně dokonale, na leckoho se zapomnělo. Ne všichni také v roce 1948 prošli politickou korekturou,“ vysvětluje Nováček.

Vzpomínkové akce Českého rozhlasu se ale nebudou odehrávat jen na Vinohradské ulici v Praze. Zajímavý program je večer připraven i na Staroměstském náměstí.

Ve 20 hodin zahraje Rozhlasový Big Band Gustava Broma největší šlágry 40. let – české, americké a ruské.

„Poté začne audiovizuální projekce, v níž bychom velmi rádi připomněli atmosféru protektorátu, atmosféru boje o rozhlas. Budou probíhat od 21.15, každou čtvrthodinu,“ dodává ředitel Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Boj o rozhlas
autoři: osu , Michaela Vydrová
Spustit audio