Zapomeňte na vysokou gastronomii. Na tuhle pochoutku stačí drobné

10. březen 2013
Curry 36: víc než občerstvení

Indonéská smažená rýže, masajský biftek z antilopy i peruánské morče. To všechno můžete ochutnat v Berlíně, v gurmánském ráji, který se pyšní dokonce 16 michelinskými hvězdami. Skutečnou berlínskou gastronomii však představuje něco úplně jiného.

Jsou dvě hodiny odpoledne, většina lidí je už po obědě. A přesto před stánkem s názvem Curry 36 stojí dlouhá fronta. Právě tady se totiž prodává údajně vůbec ten nejlepší currywurst v Berlíně.

„Myslím, že to tak skutečně je. Je vynikající. Chodím sem cestou ze školy, většinou tak dvakrát týdně,“ dozvídám se od jednoho z milovníků uzenin.

Víc než jen stánek s uzeninami

Vedle studentů tu postávají matky s malými dětmi, mladé páry i lidé, kteří vypadají jako intelektuálové. Prý sem čas od času zavítají i někteří politici – jako třeba bývalý kancléř Schröder.

„Osobně mám currywurst rád. Už před 35 lety se vědělo, že když někdo dobře vede stánkový prodej, tak na tom může slušně vydělat,“ líčí mi o pár minut později v příjemné kanceláři nad občerstvením jeho zakladatel Lutz Stenschke.

Typické berlínské občerstvení

Stánků s currywurstem jsou v Berlíně stovky. Curry 36 v berlínské čtvrti Kreuzberg je však něčím víc. Za 30 let od svého vzniku se stal doslova kultovním místem.

„Všechny vždy dobře obsloužíme. Máme slušné ceny, čisto a prodavači jsou přátelští, takže lidé k nám rádi chodí,“ vysvětluje zakladatel stánku.

S hranolky, nebo bez?

Uvnitř provozovny je skutečně čisto. Personál se nezastaví. Na plátech se dělají vuřty a smaží se hranolky.

Čtěte také

Danny, který tu dělá už dvacet let, přitom stihne se zákazníky před okénkem vtipkovat a zároveň je rychle kasírovat. Za jednoduchý currywurst dáte euro padesát, tedy kolem čtyřiceti korun. Dvojitá porce s hranolky v přepočtu přijde na více než sto korun.

Podobných currywurstů se denně prodá i přes 800

Když to dobře běží, tak tu denně prodají něco mezi osmi sty a tisícem currywurstů. V nabídce jsou i karbanátky, bockwursty nebo vídeňské párky. Ale Berlíňané milují svůj currywurst, tedy okořeněný silnější libový párek.

„Neexistuje nějaký jednotný recept. Tajemství je v souhře všech ingrediencí – rajčatové šťávy, worcesterové omáčky, kari a klobásy. Máme už 30 let stejného dodavatele masa,“ popisuje mi majitelův zeť Mirko Grossmann jednoduchý recept na nejrozšířenější občerstvení.

Konkurence nespí, přesto je currywurst číslem 1

V posledním roce firma navíc vyšla vstříc zájmu obyvatel německé metropole o biopotraviny a nabízí jim i bio currywurst. Kalorií má stejně jako ten tradiční.

Čtěte také

Zákazníkům, kteří čekají na svou oblíbenou lahůdku, to nijak nevadí. I když má dnes currywurst konkurenci, jako jsou kebab, hot dog, pizza nebo bageta, rozkrájený párek v rajčatové omáčce posypaný kari kořením se Berlíňanům zřejmě nikdy nepřejí.

A to dokonce ani těm, kteří ho denně prodávají. Jak prozrazuje Danny, naposledy měl currywurst dneska ke snídani.


Zvětšit mapu: berlínská čtvrť Kreuzberg

Spustit audio
autor: Klára Stejskalová