Zapomeňte na svačinky! V Lyonu všechno začíná a končí u jídla

Lyon je město dobrého jídla, které však obvykle zůstává ve stínu Paříže. Když se tu zdržíte v některé z hospůdek trochu déle a pak se vypotácíte ven, budete mít dojem, že jste v Praze. Na kopci totiž uvidíte stejnou kopii Eiffelovy věže, jakou máme na Petříně.

Tím spojitost s naší metropolí nekončí. Právě v Lyonu se točila řada scén snímku Nesnesitelná lehkost bytí na motivy románu Milana Kundery. Jestli vás zajímá film, jistě víte, že právě tady najdete světoznámé muzeum bratrů Lumiérů.

A co vědí v Lyonu o nás? „Hrál jsem v Praze za francouzskou reprezentaci proti Panenkovi, Nehodovi nebo Viktorovi. Skončilo to 3:3. Dal jsem tehdy dva góly,“ vzpomíná člen představenstva klubu Olympique Lyon Bernard Lacombe. „Když jsem hrál za Lyon, byl mým spoluhráčem Ján Popluhár,“ dodává. Plzeňské pivo však nezná. „Mnichov, to je město piva,“ dodává.

Čtěte také

Lyonské bistro? To je hlavně smetana, máslo a cibule

A Lyon je zas městem gastronomie. Najdete tu spoustu malých bister zvaných bouchon. „V minulosti, když ještě nebyla auta, se cestovalo koňskými povozy. V hostincích koně přepřahali a hřebelcovali. Říká se tomu bouchoné. A tak vznikl název bouchon,“ říká Joseph Viola, majitel bistra Daniel et Denise, který je ve své čtvrti hvězdou.

„Říkalo se tak i místům, kam chodili dělníci z noční. Obvykle bylo otevřeno od šesti do devíti hodin a podávali tam hlavně vnitřnosti, hodně vepřového nebo ryby – vše se smetanou, máslem a cibulí. Nechybělo víno,“ vysvětluje.

K francouzské gastronomii patří také víno

Lidé do jeho bistra chodí kvůli atmosféře a také kvůli dobrému jídlu. „Každý den nakupujeme potraviny na trhu. Všechno je čerstvé,“ říká k tomu Joseph Viola.

Lyon se pyšní historií, freskami i slavným šéfkuchařem

„Znám se s majitelem. Chodím sem už dlouho a mám to tu rád, protože je pro mě zásadní kvalita produktů, ze kterých se vaří,“ nastiňuje Michel, jeden z pravidelných návštěvníků. V Lyonu opravdu všechno začíná a končí jídlem.

Čtěte také

Co by místní doporučili českým turistům, kteří sem přijedou? „Staré město, které má hodně společného s Prahou. Měli by také vidět naše slavné fresky na zdi. Budou mít pocit, že se tady dobře žije, a to bez ohledu na jakékoliv atrakce,“ odpovídá obyvatelka Lyonu.

„Máme tady tradiční svátek světla jako poděkování panně Marii, že město zachránila před morem. Ale stejně začíná všechno v kuchyni. Jsme v Lyonu, tak nesmíme zapomenout na Paula Bocuse,“ přidává se další z obyvatelek.

Logo

Otevřel Lyon i celou Francii gastronomickému světu, shodují se místní

Dnes 88letý držitel mnoha hvězdiček Michelin, který si ve své restauraci Collonges au Mont D'Or udržel hvězdičky téměř 50 let, je znám také tím, že žije se třemi ženami najednou – s manželkou Raymonde, s Carlut, se kterou má rovněž dítě, a se Zizzou, jejíž dceři se stal poručníkem.

Paul Bocuse je symbolem Lyoňana vychutnávajícího si dobré jídlo a život. Všichni ho tu doslova zbožňují. Je to první šéfkuchař nové doby – Lyon i celou Francii otevřel světu. „Naši kuchyni doslova vyvezl do Japonska nebo Spojených států a dal povolání šéfkuchaře nový rozměr,“ dokládá Romain Raimbault z lyonského turistického úřadu.

Z toho všeho plyne jediná rada pro turisty: jedete do města gastronomie, a tak svačiny nechte doma.

autor: jšm
Spustit audio