Zapomeňte na nálepku BIO a řiďte se vlastní chutí a životopisem potravin, radí Pavel Maurer

2. září 2017
Glosa Pavla Maurera

V pátek byl vyhlášen vítěz soutěže - Česká biopotravina. Jelikož jsem už šestnáct let předsedou poroty, nutí mne to opět k malému zamyšlení: Co je to vlastně to bio? Podvod, marketing, trendová propaganda? Dostávám tuto otázku prakticky pořád. Ačkoli spotřeba těchto produktů neustále stoupá v celém světě, lidé kladou stále nevěřícné dotazy.

Proč je biorajče dražší než normální rajče? Proč jsou dražší biomouka, biovíno, biosukně, biomýdlo i biosalám? Co je na nich tak jiného? Vždyť mi to ani moc nevnímáme. Ale cenu, to tedy vnímáme hodně! Navíc, kdo nám dá záruku, že biopotravina nebo biokosmetika je opravdu bio a opravdu lepší? Budu skutečně krásnější a zdravější, když si dám ke svačině poměrně drahý žitný biochleba s biošunkou a biookurkou?

To je pro mě opravdu těžká, ale současně i velmi lehká otázka. Je to prostě volba každého z nás.

Všechny biopotraviny jsou samozřejmě přísně certifikované, stejně jako ostatní potraviny na našem trhu. A i tak se občas objeví nějaký mor, salmonela či nepřiměřená dávka jedů.

Nicméně já bych chtěl trochu hovořit o chuti. Zodpovědnost vůči naší planetě a vůči naší budoucnosti je, řekl bych, zcela jasná, o tom mluvit nebudu. Každý ví, že chemická hnojiva fungují vůči nám i zemi zcela jinak než koňská mrva nebo chlévský hnůj. Každý tuší, že když vypěstujete desetkrát, možná dvacetkrát ročně ve skleníkových hydropóniích uměle osvětlená rajčata v nadměrných výnosech, že prostě nemohou chutnat jako rajčata, i když tak vypadají.

Každý ví, že přešlechtěná a naklonovaná jablka, která se podobají jako vejce vejci, nejsou červivá, šišatá ani hranatá, lesknou se jak kulečníkové koule, tak přece nejme padlí na hlavu, abychom netušili, že v nich, kromě dokonalého designu, už moc vitamínů nezakousneme.

Pojďme se tedy řídit svojí vlastní chutí a také, že budeme vyžadovat životopis čehokoli co jíme. To by pro začátek stačilo.

No a jen tak na okraj, vítěz letošní České biopotraviny je: patizon v kořeněném sladkokyselém nálevu, pak zrající sýr, potom čaj ze směsi českých bio-bylinek a mezi biovíny zvítězilo slámové z Mikulova. Zajímavé na tom všem je, že se v soutěži vedle sebe umístí malé rodinné biofarmy i obří mezinárodní bioproducenti. To mě uklidňuje, že tady totiž nevítězí značka ani velikost, ale pouze - kvalita a chuť. Na to já sázím!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio