Započteno! Radovala se Eva Samková před rokem v Peci pod Sněžkou

22. leden 2018

Hry v jihokorejském Pchjongčchangu začnou za 18 dnů a stejně jako před čtyřmi lety v Rusku bude patřit i teď mezi největší favoritky mezi snowboardkrosařkami Češka Eva Samková. Jak prožila posledních dvanáct měsíců před olympijskými hrami? Před rokem v únoru jste ji mohli potkat na svazích v Peci pod Sněžkou, kde stejně jako ostatní studenti Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy plnila zápočty.

Je mrazivé únorové ráno a společně s Evou Samkovou stoupáme na kotvě pomalu podél sjezdovky Javor.

Čtěte také

Rodačka z nedalekého Vrchlabí prý jedno z našich nejznámějších lyžařských středisek paradoxně příliš nezná. Na tomhle svahu závodila jenom jednou a okolí ani neměla kdy si pořádně prohlédnout.

Tréma jako ve škole

Teď má před sebou zápočtové jízdy na lyžích, jejichž splnění není ani pro zkušenou olympijskou vítězku ve snowboardkrosu nic jednoduchého.

„Dokonce se mi o těch zápočtech zdálo,“ přiznává. „Vždycky doufám v to, že když se člověk aktivně zapojuje v průběhu výuky před samotnými zápočty a snaží se, tak že k tomu třeba učitelé přihlédnou.“

Eva Samková přiznává, že je před zápočtovými jízdami možná ještě nervóznější než při závodech. „Tam je to o tom, co umím a co trénuju. Tady jen doufám, že když se budu soustředit, tak to snad vyjde,“ dodává.

Soustředěnost a cit pro sníh

Instruktorka Petra Matošková zatím na svahu podrobně popisuje více než třem desítkám studentů, kde a jak přesně mají plnit zápočty. Jsou to i pro rekreačního lyžaře zdánlivě jednoduché požadavky, ale pod pozorným dohledem nemusí ani naoko hezká jízda na zápis do indexu stačit.

Eva Samková

I Eva Samková si očividně oddechla poté, co u všech oblouků jako jedna z mála slyšela u svého jména splněno. „Po tomhle je olympiáda úplná pohoda,“ raduje se. Zápočet dnes na svahu stejně jako Eva splnilo celkem jen 5 ze 36 studentů.

Čtěte také

„Eva je skvělá lyžařka. Má cit pro sníh i pro skluz, a když se něco řekne, snaží se to udělat správně,“ chválí Petra Matošková úspěšnou olympioničku, která ovšem přeci jen více času tráví na jednom prkně než na dvou.

autor: jam
Spustit audio