Záplavy v Pákistánu

5. leden 2015
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Pákistán postihly vůbec nejhorší záplavy za posledních několik desítek let. Velká část úrody je pod vodou a 6 nejlidnatější zemi světa hrozí hladomor. Na místě pomáhají i křesťanské humanitární organizace. Česká ADRA i Charita zřídily konta, kam lidé mohou posílat peníze na pomoc v postiženích oblastech.

Ze zpráv, které přicházejí z Pákistánu, je patrné , že situace je mnohem horší než kdokoli očekával, že jde o jednu z největších katastrof poslední doby.

Pavel Gruber: „Bohužel je řada oblastí, kam se nedostal nikdo, protože ta vlna nejenom že poničila domy vesnice , ale zcela zdevastovala infrastrukturu, takže jsou to skutečně stovky mostů, silnice zničené a tak dál. Další ohromný problém je fakt, že ty deště mají pokračovat, že jsme vlastně teprve na začátku období monzunů, takže se očekávají další srážky. Ta vlna se nyní posouvá Pákistánem od severu na jih.“

Říká Pavel Gruber z České katolické charity. V postižených oblastech pracují mezinárodní humanitární organizace. V tuto chvíli je nejdůležitější zajistit pitnou vodu, aby se zabránilo masovému šíření nemocí, dát lidem alespoň provizorní přístřeší a trochu jídla, neboť zemí se šíří hlad.

Pavel Gruber: „Charita ČR v Pákistánu pracuje se 4 partnery s nimiž pracuje už od zemětřesení v roce 2006 momentálně je situace taková, že každý z našich partnerů je schopen pomáhat 1 500 rodinám.“

Na nákup nejzákladnějších věcí uvolnila Charita Česká republika peníze z vlastních zdrojů, podobně reagovala i ADRA, říká její ředitel Jan Bárta.

Jan Bárta: „Česká Adra uvolnila na tu první síťovou pomoc 250 tisíc korun. My jsem ve spojení s kolegy přímo na místě a podle té situace, která vznikne a podle našich možností budeme zvažovat možnost dalších projektů. Adra se soustředí na pomoc při čištění vody, čištění studní, dopravu čisté vody, náš zájem je, aby lidé v těch postižených oblastech co nejdříve měli možnost dostat se k nezávadné vodě.“

Pákistánská vláda je obyvateli kritizována, že celou situaci nezvládá, stále je ještě hodně lidí, k niž se žádná pomoc nedostala. To nahrává radikálním islamistům, říká novinář Jan Fingerland.

Jan Fingerland: „Musíme si především uvědomit, že k těm záplavám z velké části došlo právě v oblastech, které jsou i politicky velmi problematické už dlouhodobě, protože právě v těchto oblastech má vláda relativně malou moc a tu velkou moc tam mají právě islamisté, zejména z Talibanu a Al KAidy. Povodně odhalily něco, o čem se mluví už dávno a to že ty úřady pákistánské nejsou příliš efektivní. Momentálně jsou vnímány jako někdo kdo naprosto nepomohl lidem v nouzi a to samozřejmě otevírá velké možnosti pro islamisty, aby politicky využili tuto situaci a sami sebe prodali obyvatelstvu jako ty kdo pomáhají a chtějí pomáhat.“

S podobnou taktikou uspěl v minulosti například Hamás v Palestině a možná těmito záplavami začíná v Pákistánu nová éra. Jisté je, že radikální islamisté mohou zkomplikovat pomoc mezinárodních organizací.

Spustit audio

Více z pořadu