Kopie, které chrání originál: v Egyptě staví náhradní hrobky faraonů, aby zamezili jejich ničení

V Egyptě se budují falešné hrobky slavných faraonů. Kopie té slavné Tutanchamónovy už stojí. Není to přitom žádný podvod na turistech. Egyptští památkáři se jen snaží uchránit původní hrobky před zničením. Jejich krásná výzdoba měla vydržet věčnost, stejně jako mumifikovaná těla dávných králů. Starověcí řemeslníci ale neodhadli, že za tisíce let budou hrobkami procházet davy turistů.

Stopy po bakteriích? Zkopírovat!

Chtějí starou hrobku restaurovat, takže se zavře a turisté do ní nebudou moct. Tak postavili tuhle, aby návštěvníci mohli aspoň sem, až bude ta stará zavřená,“ uvádí mě do hrobky hlídač Ibráhím.

Uvnitř je hrobka přesnou kopií Tutanchamónova originálu, všechno je vytesané z vápence, vymalované, a nástěnné malby jsou i stejně poškozené, jako v té původní. Tyhle kazy jsou v původní hrobce způsobené bakteriemi. Těch černých teček jsou tam milióny. A tady jsou udělané uměle, aby malby vypadaly úplně stejně,“ vysvětluje mi.

Dokonalý přepis původní hrobky včetně jejích vad a poškození

Kromě Tutanchamónovy hrobky hlídá ještě vedle stojící Carterův dům, který obýval slavný objevitel toho pravého Tutanchamónova hrobu. A teď mi ukazuje přesnou kopii žulové rakve, jejíž originál leží v asi dva kilometry vzdáleném Údolí králů: „Bylo tam rakví víc. Ty vnitřní, dřevěné, ty by na místě nevydržely, takže jsou teď v muzeu v Káhiře. Pak byla jedna z mramoru a nakonec vnější rakev ze žuly. A tohle je její přesná podoba.“

Technologií do minulosti

Kopii Tutanchamónovy hrobky zhotovila před několika lety společnost Factum Arte, která využívá 3D technologie k dokumentaci památek. Na nové místo tak přenesla dokonalý přepis původní hrobky včetně jejích vad a poškození. Hlídač falešné hrobky Ibráhím mi tu dokonce ukazuje něco, co v originálu už neexistuje.

„Carter tuhle část stěny rozbil, aby se dostal k Tutanchamónově rakvi. Stěna byla zevnitř vymalovaná, to ale nemohl vědět. Tady je bohyně Isis, tady shromáždění božstev. Carter ji po rozbití sestavil z úlomků znovu dohromady, ale byla to stěna z nepálených cihel, takže ani ty kousky pak nevydržely. Ale aspoň je tehdy zdokumentoval, překreslil a nafotil,“ dozvídám se.

Pro turisty už jen kopie

Společnost Factum Arte teď pracuje na přenosu a kopii nejkrásnější hrobky Údolí králů, hrobky krále Sethiho I. a totéž plánuje udělat s hrobkou královny Nefertari. Davy turistů přinášejí do původních hrobek vlhkost, prach a měnící se teplotu.

Štuk nástěnných maleb tak mění objem a odlupuje se. Egyptská památková správa se snaží omezit masovou návštěvnost extrémně vysokým vstupným do těch nejkrásnějších hrobek. Limituje také denní počet návštěvníků. Výstavba přesných kopií a uzavření původních hrobek masové turistice je pak možná jednou z cest, jak sladit nekonečný zájem návštěvníků se záchranou unikátních památek.

Spustit audio

Související