Sluníčko, moře, bezstarostný život. A nízké ceny. Čeští důchodci se stále častěji stěhují do Egypta

Němci či Britové si na důchod kupují nemovitosti u moře ve Španělsku, čeští důchodci stále častěji vyhledávají Egypt, kde kromě sluníčka a moře také výrazně ušetří. Letovisko Hurgháda nabízí levné byty a přímé letecké spojení s českými městy. I proto se tamní česká komunita stále rozrůstá. S několika z nich si povídal zpravodaj Štěpán Macháček.

Ve které zemi najdete nejvíc milovníků češtiny? Odpověď vás nejspíš překvapí – v Egyptě!

P1192864.JPG

Největším centrem studia českého jazyka ve světě je Káhira. Co do počtu studentů bohemistiky totiž tamní Univerzita Ajn Šams jasně vede a egyptských zájemců o češtinu každoročně přibývá. U počátků výuky stály vojenské zájmy. V době těsné česko-egyptské spolupráce za prezidenta Násira v padesátých a šedesátých letech minulého století potřebovala egyptská armáda tlumočníky. Bohemistika se ale v Káhiře rozvíjí i bez vojáků už víc než šedesát let.

Vždycky se nám tady líbilo. A když mi potom manžel před čtyřmi roky umřel, napadlo mě, proč si tady nepořídit něco na stáří,“ vypráví mi Hana Vélová na terase české restaurace v samotném centru Hurghády, odkud se díváme na novostavbu, ve které si Hana loni koupila byt.

Z Jablonce na pláž

Devadesát metrů čtverečních se dvěma balkony jen pár kroků od moře ji vyšlo na šest set tisíc korun. „Vím, že si můžu dovolit jít na kávu, na pivo, na jídlo. V Čechách by mi důchod rozhodně nestačil,“ dodává. Do Čech Hana moc cestovat nepotřebuje. Dodělává v bytě hostinský pokoj a říká, že se dcery a kamarádi už chystají na návštěvy.

Jdu na pláž, kterou mám deset patnáct minut, pak na kávu, na pivo a domů. Potom uvařím… Nemám tady vůbec žádný problém,“ popisuje svůj všední den v Hurghádě Hana, která pochází z Jablonce nad Nisou.

Léky, byt i letenky za hubičku

V české hospůdce tu popíjí pivo i Jaroslav Demel z Olomouce. „Hlavně léky mě vyjdou levněji, v Čechách dva až tři tisíce za měsíc, tady asi do čtyř stovek českých korun,“ počítá.

Prostorný byt v novostavbě vyjde na něco přes půl milionu

Jaroslav bydlí zatím v podnájmu, za který i s energiemi platí 1500 korun měsíčně. I on si chce byt koupit, za čtvrt miliónu korun prý nějaký určitě sežene. „Když potřebuji do České republiky, kde mám mámu a dvě sestry, letím za necelé dva tisíce. Letenky se dají koupit v akci, takže není problém. Kdykoliv se můžu vrátit,“ zdůrazňuje.

Život za tři tisíce

Invalidní důchodce Jaroslav létá do České republiky čtyřikrát až pětkrát ročně. Podobně jako jiní zdejší Češi objevil Hurghádu nejdřív na dovolené. „Potom jsem měl příhodu se slinivkou, málem jsem zemřel. Ale přežil jsem, takže jsem dostal invalidní důchod. V Čechách mě to nebaví, tak jsem začal přemýšlet o Egyptě,“ vypráví.

Náklady na důchodcovský život má spočítané. V České republice by ho vyšly na sedm tisíc korun bez nájmu, v Egyptě krásně vyžije se třemi.

Podívejte se na mapu oblíbených zápisníků na webu (zvětšit na celou stránku):

Bez piva to nejde

S Jaroslavem sedí u piva Eva Výborná. Podnájem v panelákovém bytě v Mostě vyměnila za egyptské moře. „Tady krásně vyjdu, můžu si dojít na pivko, všechno si můžu koupit. V Česku zaplatím nájem a pak už musím přemýšlet, co dál. Pořád se zdražuje. Tady platím 1300 liber krát koruna třicet,“ počítá.

Eva je vdova, a jak říká, bez české hospody a jejího osazenstva by jí tu bylo trošku smutno. „Hromada lidí z Čech mi říká, jestli jsem se nezbláznila. Já říkám: Tady je větší klid než v celých Čechách. Tam večer nevylezete, protože se bojíte, že vás tam někdo píchne. Tady nemám strach jít ven,“ ubezpečuje.

Zima u moře, léto v Čechách

České pivo i tradiční kuchyně, ani to vám po přestěhování do Egypta nemusí chybět. Stačí zamířit do zdejší české hospody

O trendech v Hurghádě má pochopitelně přehled zdejší hospodská Marcela Materková: „V téhle době si tu plno lidí kupuje byty. Většinou to tak mají důchodci, protože je tady život mnohem levnější. A pak je dost těch, kteří pendlují – zimu tráví tady a léto v Čechách.“ Na léto své hurghádské byty navíc pronajmou, takže mají další příjem.

Hana Vélová je tu hodně spokojená. „Líbí se mi tady i to, že jahody jsou jahodový a rajčata rajčatový. Jsem tady šťastná a není to jen o penězích. Je to o té pohodě. Pozitivní myšlení, sluníčko… Mám to tady ráda,“ říká důchodkyně Hana a po koupání usrkává v odpoledním sluníčku egyptské pivo.

Spustit audio

Související