Husu jedině do hliněného pekáče. Nevysuší se, radí na Slovensku

Když si chcete dát báječnou kávu, pojedete asi do Itálie, na čokoládu zase do Belgie nebo Švýcarska. A když chcete vynikající pečenou husu, měli byste se vydat do Slovenského Grobu nedaleko Bratislavy. Tam najdete něco jako husí království, kde se line vůně husí pečínky doslova z každé restaurace. Jednu z nich navštívila zpravodajka Pavlína Nečásková.

Husacina Gurmánský Grob, Pivnice u Zlaté husi, Husacina u Zápražných, Husacina u Šefčíků, Husacina při mlýně, Husacina u Milana, Restaurace Husiarik… To je jen pár podniků z mnoha, které zahlédnete, když přijíždíte do SLovenského Grobu.

Čtěte také

Husy tu ale nezaslechnete ani neuvidíte, tedy kromě jedné. Na malém náměstíčku na rušné hlavní třídě stojí socha husy. Dříve tu místo ní bývalo jezírko, které obývaly její živé předobrazy. Dnes je tu jen uměle vyrobený kanálek. Bronzová husa je vyvedená dozlatova a pod sebou má zlaté vajíčko.

Husy jsou přespolní

„U nás máme sezónu stále, husy se tady pečou nejen na Martina jako u vás,“ usmívá se Lubica Minarovičová ze Zeleného dvora. To je další místo, kde je pečená husa hlavní komoditou. Tradiční rodinný podnik v Slovenském Grobu úspěšně funguje už dvacet let.

„Jsem už třetí generace, která v tomto domě dělá husacinu,“ vypráví paní Lubica. „Když jsem byla malá, chodila jsem sem za babičkou a bála se vejít, protože jsem se bála, že mě husy poštípou,“ směje se.

Husí farma Rohozná

Dnes už tady husy nenajdete. „Bylo by to pěkné, kdyby tady pobíhaly, ale to byste tu asi neseděla. Drůbež je totiž cítit, a kdyby každá zdejší restaurace nebo třeba sousedé chovali husy, asi by tu hostům nechutnalo,“ vysvětluje, proč skoro celá vesnice dováží husy z jižního Slovenska.

Jedině v hliněném pekáči

Na husí hody je třeba vyčlenit si několik hodin – není to oběd, který člověk sní během několika minut. A základem receptu je tradice.

Čtěte také

„Husy pečeme v hliněných pekáčích, to je to hlavní. Jsou hluboké a sahají zhruba do poloviny výšky husy, když ji do nich vložíte, takže se nevysuší,“ prozrazuje tajemství zdejší pečené husy Lubica a dodává, že pták by přitom měl vážit alespoň sedm kilogramů.

Husacinu ve Slovenském Grobě připravuje její bratr, švagr i strýc, aniž by si konkurovali. A přestože tady mají husí pečínku všichni v oblibě, paní Lubica připouští, že když jde někam na návštěvu, prosí, aby jí ji raději neservírovali. Přednost prý dá třeba dobrému steaku. Pro změnu.

Spustit audio

Související