Nic není nemožné, řekla si mladá slovenská hudebnice a začala se učit hrát na pilu

K tomu, aby se vám pod rukama rozezpívala ruční pila, většinou potřebujete kus dřeva, trochu síly a především správný grif. Anebo také hudební sluch, schopnost hrát třeba na housle nebo flétnu a především umět zpívat. Zpravodajka Pavlína Nečásková si na Slovensku povídala s mladou hudebnicí, která umí jako jedna z mála dřevorubecký nástroj nadpozemsky rozeznít.

Jana Ovšonková je drobná dívka s rudými vlasy, v rukou drží dlouhou pilu, kterou má opřenou pod pravým stehnem a tím nástroj rozkmitává. Hraje skladbu Somewhere over the rainbow, což je prý klasická „pilařská“ píseň. Návod, jak se to naučit ale nikde nenajdete.

Jana Ovšonková je nejspíš jedinou ženou na Slovensku, která ovládá hru na ruční pilu

„Říká se, že je to zpívající pila, a tak také funguje – písně, které umím zazpívat, většinou dokážu i zahrát,“ říká talentovaná hudebnice. I přes intuitivní ovládání je ale při hře na pilu potřeba dodržovat některé principy. „Tak například čepel byste měli uchopit tak, aby měla tvar jemného esíčka, a smyčcem táhnout přesně na místě ohybu. Jinak se žádný tón neozve,“ vysvětluje Jana.

Není pila jako pila

Kromě toho, že ovládá hru na nejrůznější hudební nástroje, vystudovala Jana také divadelní režii a teď učí na Akademii umění v Banské Bystrici. A přestože je to rodačka z Vysokých Tater, na nápad naučit se hrát na pilu nepřišla v lese v horách, ale v české metropoli.

Čtěte také

„Pod Karlovým mostem se konal festival pouličního divadla, na kterém hrál mladík z Austrálie na pilu. Zaujalo mě to a nemohla jsem uvěřit tomu, že se na pilu dá takto hrát,“ vzpomíná. A tak si o tom začala zjišťovat víc informací, až se nakonec vydala na výpravu po železářstvích, aby pro sebe našla vhodný „nástroj“.

Nakonec jí pomohl starší bratr, který žije v Americe, kde je pro hráče na pilu přímo specializovaný obchod. Svoji vysněnou zpívající pilu tedy dostala Jana od bratra k narozeninám.

Pila v kapele

Na internetu existuje aplikace, na které se označují všichni hráči na pilu po celém světě. Na Slovensku je to pouze Jana a ještě jeden muž, společný duet si však ještě nezkusili. Jana hraje zatím s kapelou svého přítele, ale v budoucnu by ráda hrála na pilu pouze své písně. Až tedy bude na skládání čas.

Spustit audio