Nejlepší české pivo vaří podle Němců žena. Prestižní pivní soutěž v Norimberku vyhrála česká sládková

V Česku je hodně sládků, ale velmi málo sládkových. Ženy ale pivovárečné řemeslo umějí také výborně. A kdyby o tom někdo pochyboval, mohl se spolu se zpravodajem Pavlem Polákem přesvědčit v Norimberku na udělování cen v prestižní mezinárodní soutěži Evropská pivní hvězda. Jednu z kategorií vyhrála i česká sládková.

Na palestinském pivu si pochutnávají i Izraelci. Navíc ho vaří jediná sládková na celém Blízkém východě

Pivo (ilustrační foto)

Palestinka Madíz Choury vaří pivo jak pro Palestince, tak i pro Izraelce a pochutnat si na něm můžete i v Evropě. Navíc ho vyrábí z českého chmele. Unikátní minipivovar založil její otec spolu se svým bratrem ve městě Taybeh, jediné křesťanské obci na palestinských územích. Před dvěma tisíci lety na stejném místě pobýval i Ježíš Kristus před svou poslední cestou do Jeruzaléma.

„Evropská pivní hvězda je jednou z nejdůležitějších a nejpřísnějších pivních soutěží na světě. Celkem se soutěží v 65 kategoriích, hledáme skutečně jenom ty nejlepší z nejlepších,“ zdůrazňuje Thomas Buscham, spoluorganizátor pivní soutěže a také jeden ze 144 degustátorů, kteří naslepo ochutnávali několik dní dohromady přes více než dva a půl tisíce piv.

Pivní sommeliér

Thomas Buscham se vyzná. V pivu – záleží samozřejmě na druhu – dokáže vycítit a rozeznat třeba ovocné tóny. Někde dokonce i čokoládu, sytost, plnost. Je to prostě pivní someliér, znalec s pivním bříškem.

A jak se podle něj pozná kvalitní pivo? „Úplně jednoduše řečeno se dobré pivo pozná tak, že když si dáte jedno, máte brzy chuť na druhé. Při odborné analýze se to pak samozřejmě potvrdí. Pivo musí zkrátka dobře vypadat a chutnat,“ shrnuje Thomas Buscham.

Nejlepší česká sládková

V kategorii světlého piva českého stylu zvítězilo letos poprvé po mnoha letech opět pivo z Česka. Uvařila ho Nataša Rousková z přerovského pivovaru Zubr. A taky si na podiu norimberského výstaviště zlatou medaili převzala.

Česká piva jsou zdravější než třeba ta z USA, říkají Jan Šuráň a Martina Ferencová

Prezident Československého svazu minipivovarů Jan Šuráň a ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová (uprostřed) v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Vzpomínáte, jak se na českém trhu před pár lety začala objevovat ovocná piva a radlery? Mělo to jasný důvod, připomíná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. „Šlo o pivo pro ženy, které se do té doby pivu příliš nevěnovaly. A mělo to úspěch. Řada příchutí pro ženy se vyrábí dodnes,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

„Mám z toho ocenění obrovskou radost, protože je to opravdu prestižní soutěž,“ usmívá se. „Pivo vaříme tradiční metodou, kvasíme ho v otevřených kádích při nízké teplotě a zrajeme ho v ležáckém sklepě po dobu od 45 do 50 dnů,“ popisuje česká sládková, která pivo nejen ráda vaří, ale také pije.

Bodují malé pivovary

Pokusit se o účast v dalších kategoriích Natašu Rouskovou neláká. Dává přednost české tradici před nejrůznějšími kořeněnými a ovocnými pivy. To, že pivních produktů na trhu přibývá, potvrzuje i organizátor soutěže Thomas Buscham.

„Výsledky letošního ročníku říkají velmi jasně, že doba velkých sběratelů medailí je pryč. Konkurence je velká a my máme radost z toho, že se do soutěže hlásí i malé pivovary. Letos byly velmi úspěšné,“ konstatuje při pohledu na výsledkové listiny. A má z toho radost.

autoři: Pavel Polák , and
Spustit audio