Polské podhorské město Zakopané neláká na lyže, ale na síť horských bystřin a zábavní ruch

Metropolí polské zimy je určitě podtatranské městečko Zakopané. A rovnou vám řeknu, že pokud si chcete dobře zalyžovat, vyberte si jinou destinaci. Sjezdovek je tam málo, jsou poměrně krátké a předražené. Do Zakopaného se totiž nejezdí lyžovat.

Zakopané je takové polské Las Vegas – jen bez kasin. Sem se nejezdí ani tak na lyže. Spíš do některé ze stovek restaurací, ať už v tradičním horalském stylu, nebo ve stylu úplně moderním. Jezdí se sem taky na nákupy do butiků, na procházky a večer zkrátka jenom se tak bavit. Davy turistů těší pana Jarka, který se jim snaží prodat vyjížďky na koních ve fiakru.

Minerálka přímo z hor

Městem na mnoha místech protékají horské bystřiny, které sem tečou z horských údolí

Zakopané není žádná horská vesnice nebo osada. Je to normální město s centrem a s úředními budovami, ale zvláštností je tady opravdu hodně.

Jednou z nich je například ta, že městem na mnoha místech protékají horské bystřiny, které sem tečou z horských údolí. Ta začínají už tady v Zakopaném.

Pokud máte štěstí (jako místní) na pozemek nebo (jako turisté) na hotel, můžete se na svém pozemku těšit z horského potoka, říčky nebo bystřiny. Pokud otevřete vodovodní kohoutek a napijete se, pijete vlastně horskou minerálku. Za tou se do Zakopaného taky jezdí.

Horský vzuch? Kdeže!

Co se ale rozhodně nedá doporučit v zimě, to je zdejší „horský vzduch“. Většina soukromých domů tady totiž topí tuhými palivy a večer je to ve městě pěkně znát. Když se chcete nadechnout, musíte jít někam na kraj Zakopaného do lesa. Navíc teď, když všichni musíme nosit roušky a respirátory, je to zkrátka k neudýchání.

Zakopané je během zimy jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací v Polsku – přestože se zde nelyžuje

Na pěší zóně už si musím nasadit roušku. Většinou ji lidé mají, ale spousta z nich toto opatření nerespektuje, hlavně těch mladších, jak vidím.

Restaurace jsou osvětlené. V tomto období to působí jako kulisa z pohádky, protože nehledě na oteplení je tu pořád sníh, i když trošku rozbředlý. Ale dovnitř se moc jít nedá, protože 95 procent restaurací nerisklo otevřít nelegálně a nabízí jen jídlo s sebou.

Momentálně je trošku nad nulou, takže to není tak hrozné, dá se jíst i venku. Pokud znovu udeří mrazy, nebude to nic moc příjemného. Fronta do nelegálně otevřené restaurace je opravdu dlouhá. Vypadá to, že v ní lidi musí stát až do rána.

Dokud nemrzne, dá se jíst i venku. Pokud znovu udeří mrazy, nebude to nic příjemného
Spustit audio