Bouzov, Švihov, Buchlovice nebo Orlík. Do kyjevského bytu pana Igora se vejde skoro celé Česko

Papírové modely českých, moravských a slezských hradů, tvrzí a zámků. To je sbírka pana Igora z Kyjeva. A nikoliv malá.

Co vás letos čeká na českých hradech a zámcích? Poslechněte si kompletní seriál Radiožurnálu

Zámek v Rožmitále pod Třemšínem

Startuje sezona na památkách, které spravuje Národní památkový ústav. Reportéři Radiožurnálu proto mapovali novinky na hradech a zámcích, zákulisí průvodcovské práce, nebo třeba místa, kde už mají turistů dost. Některé budovy však otevřou své brány poprvé.

Bydlí na sídlišti v Kyjevě a stěny jeho bytu zdobí netradiční výzdoba – vlastnoručně vyrobené papírové modely českých hradů, zámků a pevností.

Začalo to Bouzovem

Začalo to první návštěvou Prahy, do které jsem zamiloval. I do Česka. V jednom obchůdku jsem tenkrát narazil na papírový model hradu Bouzov. Tohle je on – můj první model,“ ukazuje Igor, který od té doby jezdí do Česka každoročně, aby doplil svoji sbírku.

Už jich mám víc než třicet a k tomu ještě tři modely rozhleden. Zatím posledním modelem bude zámek Lemberk. Vždycky zajímají modely zámků, které jsem navštívil. A můžu říct, že v 90 procentech z nich jsem byl,“ dodává.

Sbírka papírových modelů českých památek v bytě pana Igora

Skoro jako originál

V jeho nevelkém bytě dnes najdete kromě Bouzova taky Nové Hrady, Švihov, Buchlovice, Sychrov, zámek Žerotínů ve Valašském Meziříčí, Blatnou, Orlík, Mnichovo Hradiště, Loučeň, Grabštejn, Bítov a Březnici. A ve skříni má pan Igor schované další modely, jen zatím v nesestaveném stavu. Je jich kolem čtyřiceti.

Soudky mám v bytě, manželku jsem vyhodil, říká pivní sběratel ze Slovenska

Ukázka pivních soudků ze sbírky pana Ludvy

Magnety na lednici, motýli na zdi, známky za vitrínou nebo skleněná zvířátka na poličkách. Sběratelské vášně jsou různé. Milovníci piva měli tu svoji doslova před nosem. Spojit zálibu v pití piva a sběratelství není zas tak složité. Pivní tácky, lahve, zátky či sklenice jsou snadno dostupné skoro všude. Opravdoví borci se ovšem nebojí ani pivních sudů.

Majitel sbírky ovšem není spokojený s tím, že fasády nejsou provedé úplně trojrozměrně, a sám si je dodělává – dostavuje můstky, balkóny, lodžie, schodiště a podobně.

Základ velkých modelů je polystyrenový a v podstatě věrně podle fotografií, které Igor sám pořídil, kopíruje terén, na kterém stavba stojí. Hodně mu pomáhají také fotografie na internetu.

Dlouhé kyjevské večery

Slepení jednoho modelu představuje asi měsíc titěrné práce po večerech. V Česku má pan Igor vyhlídnutých ještě asi dvacet objektů a pak se pustí do Slovenska, Rakouska a Německa.

Do bytu se mu ale všechny ty hrady a zámky už nevejdou. Igor si proto chce koupit domek u Kyjeva. Nebo si ho sám postaví. Je totiž, jak asi nikoho nepřekvapí, stavař a svoji práci si bohužel nosí domů.

autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související