Špičkový design pro psy? V Japonském domě v Londýně představují psí architekturu

V Londýně je právě teď k vidění výstava architektury, která není primárně určena pro lidi, ale právě pro jejich čtyřnohé druhy. Návštěvníci tak mohou posoudit, jak se přední designéři vyrovnali s psí boudou nebo originálním pelíškem. Na vlastní oči a tlapky se o tom přesvědčil náš londýnský zpravodaj Jaromír Marek a jeho pes Mikeš.

Jaromír Marek se svým psem Mikešem se vydali na výstavu psí architektury

Nasadím si masku, Miky nemusí. Tak Miku, chovej se slušně, na výstavě si ještě nebyl. Ale tohle je prý výstava pro tebe…

„Myslím, že by to nevypadalo dobře, kdyby na výstavu architektury pro psy samotní psi nemohli. Takže jsou samozřejmě vítáni. Je tady spousta exponátů, které si mohou psí návštěvníci prohlédnout a některé si mohou i vyzkoušet,“ vítá nás ředitel Japonského domu Michael Houlihan. Jeho kolega nás už oba vede do výstavní síně.

Houpací bouda, huňaté pelíšky

Tohle je, jak vidíte, psí bouda, ale tahle má dno do oblouku, takže se může houpat. Buď se pes baví sám, nebo je tady provaz, pomocí kterého může psa houpat jeho pán,“ popisuje jeden z exponátu Simon Wright, programový ředitel výstavní síně. Houpací psí bouda je dílem nizozemského studia MVRDV.

Torafu Architects se specializují na design pro Jack Russel teriéry

Celou výstavu tvoří celkem šestnáct exponátů, jsou mezi nimi huňaté pelíšky nebo prolézačky. Originální nábytek pro psa představuje i londýnský architekt Asif Khan.

Pes jako klient

Je to vlastně nízký kulatý stolek, překrytý černým filcem, který splývá až na zem. Chtěl jsem, aby si tento kousek nábytku pes užil. Nejprve si ho dole očichá, pak si může vylézt nahoru. Jak vidíte, nahoře v té horizontální ploše je důlek jako hnízdo. Tam když si pes vleze, je najednou v centru pozornosti a ne někde dole pod stolem. Snažil jsem se prostě přemýšlet tak, že pes je opravdu můj klient,“ popisuje Asif.

Projekt Architektury pro psy vznikl původně v Japonsku, u jeho zrodu stál japonský designér Kenya Hara. Postupně se přidali tvůtci z celého světa. Londýn je prvním evropským městem, kde je výstava k vidění. 

Pokračuje ředitel Japonského domu Michael Houlihan: „Je to architektura vytvořená špičkovými designéry a architekty a je určena pro psy. Proč ne? Je to vlastně dobrý nápad. Když se podíváme do historie, bylo to od psů velmi chytré, že spojili svůj osud s lidmi. A na druhé straně toho lidem hodně dali, jsou pomocníci při lovu nebo prostě jen společníci.“

Jsme na konci výstavy a tady je něco jako hrací koutek. Je tady několik psích prolézaček, snad tomu Mikeš bude rozumět. Tak ne. Buď někde udělal architekt chybu, anebo tady má někdo dlouhé vedení…

U zrodu architektury pro psy stál japonský designér Kenya Hara, autor tunelu na obrázku

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související