Má tvar padáku a nese jména hrdinů z operace Anthropoid. Kašna svobody stojí v Británii už 50 let

Anglické město Leamington Spa má ve společných dějinách Čechů, Slováků a Britů zcela zásadní místo. Na začátku 2. světové války se v něm formovaly československé jednotky ve Spojeném království. Ve své době žily ve městě a jeho okolí přes čtyři tisíce českých a slovenských vojáků. Jejich hrdinství připomíná kašna v tamním parku, která letos prošla kompletní obnovou.

Fontána Československé svobody má tvar roztaženého padáku. Na něm je sedm kovových cedulek se sedmi jmény, mezi nimi i jména Josefa Gabčíka a Jana Kubiše.

Jmenoval se Antis a za války létal na palubě bombardéru. Statečný německý ovčák je v Británii dodnes legendou

Antis II drží čestnou stráž u hrobu vyznamenaného psího hrdiny

V bombardéru 311. československé bombardovací perutě RAF se účastnil tří desítek náletů nad hitlerovské Německo i Antis, pes českého palubního střelce RAF Václava Roberta Bozděcha. Ve Spojeném království je dodnes hrdinou, na kterého se nezapomnělo. V anglosaské literatuře o nich existují tři knihy. Antise teď připomíná nový hrob, který tento týden oficiálně představili dcerám Václava Roberta Bozděcha.

Kašna je připomínkou hrdinů, kteří v roce 1942 provedli atentát na Reinharda Heydricha. V městském parku ji v roce 1968 postavili potomci českých a slovenských vojáků, kteří po komunistickém převratu odešli do exilu do Británie, ale i jinam.

Oživená vzpomínka

„V té době tu žila početná skupina bývalých vojáků, kteří byli ještě organizováni. Pochodovalo se od radnice až sem do parku, zpívala se československá hymna. Bylo to velmi dojemné,“ vzpomíná Jiří Pavel – sám syn českého vojáka, který za války sloužil v britské armádě – na slavnostní uvedení fontány do provozu.

Za padesát let zapracoval zub času a fontána byla v havarijním stavu. Potomci Čechů žijící v Lemingtonu se rozhodli kašnu opravit. Původní odhad nákladů ve výši 24 tisíc liber zdejší krajany zaskočil, ale nakonec se jim podařilo prostředky sehnat a na jaře se začalo s rekonstrukcí.

Slavnostní odhalení zrekonstruované fontány Československé svobody

V přepočtu 700 tisíc korun se podle Georginy Pavlové podařilo dát dohromady díky příspěvku českého státu i drobných dárců. Památník díky tomu znovu důstojně připomíná pozapomenutou historii českých vojáků, kteří v Leamingtonu strávili dva roky.

Jeden za všechny

„Můj otec byl major Gustav Loquens. Do Leamingtonu přišel po pádu Francie v roce 1940. Potkal tady moji matku, která byla Angličanka, a v roce 1942 se vzali,“ vzpomíná syn Steven Loquens.

„Otec později působil jako náčelník operačního oddělení v československé zpravodajské službě v Londýně, kde se připravoval atentát na Heydricha. Později organizoval zásobování jugoslávských partyzánů generála Tita. Po komunistickém převratu se do Anglie vrátil.“

Sousedé z Československa

Ve čtyřicátých letech mělo lázeňské město Leamington Spa padesát tisíc obyvatel. Více než čtyřtisícová armáda Čechoslováků, kteří ve městě a blízkém okolí žili a cvičili, byla jistě nepřehlédnutelná.

„Zapojovali se i do společenského života, lidé je zvali k sobě na večeři. A když odjížděli, přišli se jich stovky s nimi rozloučit na nádraží,“ říká Georgina Pavlová.

Palác Harrington House, kde sídlilo velitelství československých jednotek, byl zbourán v roce 1967, a tak je jedinou památkou na ně právě fontána. Povědomí o Češích a Slovácích, kteří zde působili, ale podle Stevena Loquense v posledních letech znovu ožilo, díky filmům o atentátu na zastupujícího říšského protektora.

Anglické město Leamington Spa poskytlo za války náhradní domov čtyřem tisícovkám československých vojáků
autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související