Poštovní úřad zformoval Ameriku. Když jde do tuhého, lidé vyrazí do ulic bránit jeho nezávislost

U cest ve Spojených státech najdete spoustu hnědých cedulí, které ukazují směr k historicky významným místům. Evropan by se spoustě z nich mohl škodolibě ušklíbnout, protože často označují památky ani ne sto let staré. I proto mají Američané velkou úctu k instituci, která je starší než Spojené státy samotné, přispěla k jejich vzniku a při volbách poznamenaných pandemií se stala pilířem americké demokracie. Jde o Americkou poštu, kterou se lidé letos vydali bránit do ulic. 

Na Pensylvánské třídě sídlí ve Washingtonu nejen Bílý dům, ale o kousek dál i historická poštovní budova. Za posledních sto let jí hrozilo zboření, sloužila pro různé účely a v roce 2013 ji americká vláda na šedesát let pronajala společnosti ovládané podnikatelem Donaldem Trumpem.

Infrastrukturu si vzít nedáme

Ten tam těsně před svým vítězstvím v prezidentských volbách na podzim 2016 otevřel jeden ze svých luxusních hotelů. A právě před ním se letos konal jeden z protestů proti zásahům nového šéfa do fungování poštovní služby těsně před volbami.

Zachraňme poštu, pošta patří lidem, zaznívalo na protestech

Tohle je rok, který zvýraznil, jak je pošta důležitá. Je ale snadné podlehnout dojmu, že je to samozřejmost. Celý život to tak vlastně beru. Tamhle stojí socha Benjamina Franklina. Historie Americké pošty sahá až k němu a v prvním článku naší Ústavy se píše, že Kongres může zřizovat poštovní úřady. A pro infrastrukturu naší země je to stejně důležité jako cesty,“ ukazuje Alex z Marylandu na sochu jednoho z otců zakladatelů, který se v červenci 1775, tedy během revoluce a rok před Deklarací americké nezávislosti, stal prvním vrchním poštmistrem.

Pošta strůjcem demokracie

Poštovní službu sám Franklin pomohl zdokonalit a stál u zrodu Americké pošty coby instituce, která se stala první vládní službou. A výrazně formovala Spojené státy. Poštovní úřady přibývaly rychlým tempem a pošta umožňovala mimo jiné doručování levných, necenzurovaných novin. Pomáhala tím utvářet živou politickou kulturu, formovala experiment americké demokracie a význam si uchovala i v Americe 21. století.

Ano, pro mnoho lidí je velmi důležitá. Některým poštou chodí jejich léky, hlavně ve venkovských oblastech jsou na té službě lidé závislí,“ připomíná Jane, a právě se zpožděným doručováním léků měli letos někteří Američané problémy.

Důležitý historický odkaz

Já osobně bojkotuju Amazon a je důležité, že pokud si nemůžete dovolit jiné doručovací služby, nebo je prostě nechcete využívat, tak je tu vždycky poštovní služba, která vám doveze všechno. Ať je to balík nebo milostný dopis. Mít možnost nechat si cokoli bezpečně doručit až domů, to je zásadní pro naši zemi a pro to, jak se dokázala rozvíjet,“ obrací se Christi z Washingtonu zase zpátky do minulosti.

Pošta, první vládní služba, výrazně zformovala Spojené státy

Američané si ji rádi připomínají – a tak jako pečují o místa důležitých bitev, kde zřizují historické parky a kde pořádají dobové rekonstrukce, podobně si připomínají i poštovní historii.

„Před několika lety jsem v Sacramentu navštívila rekonstrukci Pony expresu. Člověk si uvědomí, jaké to bylo, když pošťáci doručovali dopisy na koních a po železnici. Teď máme spoustu technologií, díky kterým si můžeme být blíž. Sociální sítě změnily způsob naší komunikace. Ale korespondence zůstává pořád hodně důležitá. A ukazuje se to hlavně právě při volbách,“ uzavírá Christi.

Letos během pandemie využili Američané právě hlasování poštou v rekordním počtu.

autoři: Jan Kaliba ,
Spustit audio

Související