Američtí senátoři si při impeachementu nemohou vyskakovat. Mají povolené jen mléko, vodu a bonbóny

Američtí senátoři museli minulý týden celý den mlčet. Poslouchali úvodní řeč demokratů ze Sněmovny, kteří v procesu s prezidentem Donaldem Trumpem vystupují v roli žalobců. Omezení je víc, přímo v sále například panuje čajová a kávová prohibice.

V sále je podle pamětníků mnohem víc napjatá a nepřátelská nálada než při procesu s prezidentem Clintonem před 21 lety. Na čem se ale demokraté i republikáni shodnou, to je, kdy udělat přestávku na občerstvení, protože během dlouhých hodin procesu s Donaldem Trumpem jsou přímo v sále povolené jen voda a mléko.

Čtěte také

„Takže si dávám vodu – studenou i teplou, proto mívám na stole dvě sklenice. A pozdě v noci jsem si dala své vlastní mléko, tedy přesněji jogurt, ale vlastně to mléko,“ říká na mramorovém schodišti lemovaném mozaikami nebo velkými obrazy s výjevy z americké historie senátorka Elizabeth Warrenová, uchazečka o demokratickou nominaci na prezidenta.

Sladkosti pro nepřítele

Ovšem když je nejhůř, existuje přímo v sále ještě nenápadná spíž plná bonbónů a čokoládových tyčinek. Je to u stolu číslo 80, kde dlouhodobě sedávají republikáni, kteří tuto tradici v 60. letech založili.

Zatímco demokratičtí senátoři přednášejí žalobu, republikánští oponenti nesmí promluvit

Tomuto šuplíku poslední záchrany teď vládne Patrick Toomey, který ho plní sladkostmi z Pensylvánie, za kterou je zvolený, ale přijít si prý mohou i demokrati z druhé strany sálu.

Republikán Lindsay Graham před novináři láteří nad délkou projevů demokratů, při kterých o chvíli později dlouze zívá už brzy odpoledne. Nezávislý senátor a další uchazeč o demokratickou prezidentskou nominaci Bernie Sanders si sundává brýle a otírá si pot z čela.

Republikáni nechtějí svědky

Každý z nich sedí v opačné části místnosti – republikánům patří při pohledu do tváří levá část sálu, demokratům pravá. Dělí je fyzicky jen úzká ulička, ale mentálně hluboký příkop.

„Hlasovali jsme během prvního dne dvanáctkrát, a z toho jedenáctkrát sto procent republikánů řeklo, že nechtějí svědky, dokumenty a že nechce ani zdání spravedlivého procesu. Při jednom hlasování se jeden republikán odchýlil. Myslím, že to je záblesk naděje, ale… páni… je malý,“ stýská si Elizabeth Warrenová na chodbě v senátním zákulisí.

Vše v zájmu Donalda Trumpa

Jen chvíli po ní se tu zastavuje její soupeřka v prezidentských primárkách demokratů Amy Klobucharová. „Američané teď chtějí slyšet mluvit svědky,“ tvrdí a stěžuje si, že republikáni zamítli demokratický návrh, aby o tom, kdo jsou relevantní svědci, rozhodl John Roberts, tedy republikány dosazený konzervativní šéf Nejvyššího soudu.

Čtěte také

„A stejně to zamítli. Nevím, jestli může přijít ještě víc do očí bijící důkaz, že plní prezidentův rozkaz. A nula svědků plus nula dokumentů rovná se nulová spravedlnost,“ dodává. „Pořád ale doufám. Viděla jsem, že hodně republikánů sklápí zrak, hlavně když se mluví o národní bezpečnosti. Vladimir Putin se dívá a mnoho mých kolegů z druhé strany uličky razí rozhodný přístup k Rusku.“

To by ovšem znamenalo, že by museli „dát jasně najevo, že není v pořádku, když americký prezident zadržuje pomoc pro rodící se demokracii, kam Rusko podniklo invazi“. Podle Klobucharové s ní chce Trump licitovat pro svoje osobní politické zájmy.

Demokraté vylévají s vaničkou i dítě

Volání po svědcích z blízkého okolí Donalda Trumpa teď na demokratické straně politického příkopu přehlušuje všechno ostatní. A republikáni z druhého břehu hlásí, že nejlepší obranou je útok.

Bude Donald Trump třetím americkým prezidentem osvobozeným od ústavní žaloby, anebo prvním zbaveným funkce?

„Já být prezidentem, tak bych s nimi vůbec nespolupracoval. Vydali se na křížovou výpravu a je jim jedno, co zničí po cestě za odstraněním Donalda Trumpa. Mně to jedno není, takže vzkazuju svým kolegům demokratům: Vy tohoto prezidenta nenávidíte tolik, že zničíte tu instituci!?“ užívá si republikán Graham z plných plic chvíle mimo hlavní sál Senátu, protože tam mají senátoři zakázáno mluvit.

Těžký život senátora

Zatím je ale nikdo nenapomíná, když si občas aspoň šeptají. Také musejí před vstupem do sálu odevzdat mobilní telefony i ostatní elektroniku, takže padají vtipy o separační úzkosti. Poznámky si dělají tužkou na papír a někteří si podpírají těžké hlavy.

Právě ty v horizontu týdnů rozhodnou, jestli bude Donald Trump třetím americkým prezidentem osvobozeným od ústavní žaloby, anebo prvním zbaveným funkce.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související