Whiskey ze skandinávského ostrova poslouchá hudbu. Chutná líp Vivaldi, nebo rockový nářez?

Malý ostrov, ale velký úspěch. Tak by se dalo mluvit o destilerii Spirit of Hven na ostrově Ven ležícím zhruba napůl cesty mezi Dánském a Švédskem. Malá firma sbírá za svou whisky ocenění po celém světě, věnuje se ale také dalším pálenkám a především všelijakým experimentům, třeba s hudbou nebo kvasinkami.

„Tady mícháme ječmen a vodu. Tím se rozpustí všechny cukry, které v něm jsou. A když máte cukr a kvasinky, tak můžete vyrábět alkohol,“ vysvětluje mi v hlučné výrobní hale Marcus Christensson, jeden ze zaměstnanců firmy.

Skotové mají whisky, Rusové vodku a Nizozemci jenever

Základem jeneveru je stejně jako u whisky obilí. Specifickou chuť ovšem získává z jalovcových bobulí

Holanďan nebo nizozemský gin, tak se přezdívá jeneveru. Tato pálenka s chutí jalovce se těší velké oblibě hlavně v Belgii a v Nizozemsku. V obou zemích má dokonce své národní muzeum. To nizozemské sídlí ve Schiedamu a zjistíte v něm mimo jiné i to, že jenever toho má hodně společného nejen s ginem.

Důležitější než samotný alkohol jsou ale ty správné sudy. „Tohle je americký dub, který uvolňuje hodně čokoládových, vanilkových a kokosových tónů, které v evropském dubu nenajdete,“ říká Marcus.

Gin, akvavit a nakonec whiskey

Když firma s výrobou začínala, nemohla najít sudy na bourbon, které by nebyly geneticky modifikované. A tak si začali zajišťovat vlastní sudy. A protože v sudech před whiskey musí být ještě nějaký jiný alkohol, začala Spirit of Hven vyrábět také gin a typickou skandinávskou pálenku akvavit.

„Akvavit v sobě musí mít kmín, kopr nebo obojí, pak je to evropský akvavit. Ve Švédsku je zákon trochu jiný, tady v něm musí být navíc ještě fenykl. V Norsku zase alkohol vyrábějí z 95% z brambor,“ dodává Marcus.

I Švédové umějí vyrábět kvalitní whiskey. V palírně na ostrově Ven vzniká alkohol, který oceňují po celém světě

Na rozdíl od některých typů akvavitů se ale ten zdejší neskladuje v sudech na lodích a nepřekračuje dvakrát rovník. Zvýšená vlhkost a další vnější vlivy totiž ovlivňují proces zrání v sudech, a tudíž i výslednou chuť.

„To se týká norského akvavitu, říká se mu ‚linje‘. Tyhle experimenty tu neděláme. Akvavit sice skladujeme v sudech, ale neposíláme ho na cesty,“ usmívá se Marcus a vede mě do místní laboratoře.

Chuť na prvním místě

V destilerii Spirit of Hven testují nejen vlastní produkty, ale nabízí své služby i jiným výrobcům

Tady testují nejen vlastní produkty, ale nabízí své služby i jiným výrobcům. Přitom mimo jiné také zkoumají, jak by se daly jejich i cizí receptury ještě vylepšit.

„Zrovna tu zkoumáme, jak různé druhy kvasinek ovlivňují výsledek. Dřív se hledaly takové kvasničné kmeny, které produkují co nejvíc alkoholu, ale dnes se řeší chuť. Proto děláme várku z destilátových a pivních kvasinek a uvidíme, jaké jsou rozdíly,“ ukazuje mi svůj projekt jeden z místních laborantů.

Vivaldi, disko, nebo country?

 „Děláme tu i další experimenty se zráním v sudech,“ pokračuje a vede mě k sudům, které mají nasazená sluchátka. „V každém sudu je stejný základní alkohol, ale do sluchátek pouštíme různé druhy hudby. Každá písnička má trochu jiné zvukové vlny, jde především o pohyb, který vyvolávají.“

Vyuzený gin nebo whisky? Podniky si vybírají z mnoha různých trendů, nastiňuje barman Eduard Ondráček

Gin s tonikem

Nápoj dokáže namíchat takzvaně na tělo, učí, jak jednotlivé drinky vychutnat tak, jak se sluší na kultivovaného pijana. Barman Eduard Ondráček zákazníka, který přichází do baru, především pozdraví – jedno setkání, jedna příležitost. Stejně tak se snaží rozpoznat, v jaké je štamgast náladě.

A údajně má tento projekt i výsledky. „Je to zajímavé. Třeba rock má silné basy, které můžete i cítit. Naproti tomu Vivaldi je jemný, a ten rozdíl v chuti je poznat. Tyhle experimenty jsou velká legrace,“ tvrdí laborant.

Popsat rozdíly jde ale slovy jen velmi těžko. Kdo chce zjistit, jaký rozdíl je mezi alkoholem, který v sudu poslouchal disko, nebo country, musí přijet osobně.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související