Západočeská univerzita chce systematicky podporovat úspěšné sportovce

6. březen 2018

Západočeská univerzita v Plzni začala budovat sportovní program, který bývá obvykle součástí akademického prostředí světových univerzit. Sportovcům, kteří si zvolí libovolnou z devíti fakult a budou reprezentovat školu, kraj i město, vytvoří univerzitě s partnery podmínky pro jejich sportovní aktivity. Nabídne jim třeba stipendia nebo individuální studijní plán.

Western stars - nové jméno pro sportovní hvězdy Západočeské univerzity v Plzni. Ta představila nový program, kterým chce špičkovým sportovcům ulehčit jejich přípravu. Název Western Stars dostali fotbalisté plzeňské univerzity na nedávném meziuniverzitním mistrovství světa v Barceloně, které vyhráli. Univerzita za nadstandardní podporu sportovců očekává dobrou reklamu a pochopitelně nové studenty.

Sportovcům, kteří si zvolí libovolnou z devíti fakult a budou reprezentovat školu, kraj i město, vytvoří ZČU podle rektora podmínky pro jejich sportovní aktivity. Budou mít například mimořádné stipendium a asistovaný přístup ke studiu.

„Pokud by mi ZČU nabídla takové podmínky, že bych to mohla skloubit, zvažovala bych i zahraničí a pokud by byla schopná mi tohle umožnit, tak by nebyl důvod tu školu odmítnout," připustila fotbalová obránkyně plzeňské Viktorie Lenka Karasová, která si kromě Západočeské univerzity podala žádost i do Brna a do Prahy. Jako plzeňská rodačka má ale jasné priority.

Fotbal hraje také Jakub Blažek, řadu let strávil v plzeňské Viktorii. Kdysi ale neprošel přísným sítem trenéra Pavla Vrby, a tak zamířil do Sokolova. Teď hraje v Domažlicích a zároveň v univerzitním týmu. V tom týmu, který v lednu vyhrál v Barceloně světový šampionát osmdesáti univerzit.

„Jak se to snaží nastavit tady, tak tam to už řadu let funguje. Tím, jak jsme to tam vyhráli, tak se lidé najednou začali zajímat," řekl Jakub Blažek.

Univerzita nabídne sportovcům stipendium i výhodné individuální studium

Právě to se má ale v budoucnu změnit. Západočeská univerzita studentům nabídne několik benefitů. Jedním má být stipendium, ale také asistovaný přístup k plnění individuálních studijních povinností.

„To znamená, abychom jim mohli pomoci v tom procesu nastavit si to studium tak, aby to korespondovalo se zákonem o vysokých školách, s povinnostmi, které musí každý student vysoké školy, včetně té naší, splnit a zároveň aby jim to umožnilo opravdu realizovat ten sport. To si myslím, že bude jeden z největších benefitů, které pro ně můžeme přinést," vysvětlil autor konceptu sportovního programu Petr Košík.

Podle účastníka nedávné olympiády v Jižní Koreji Filipa Forejtka, který je studentem prvního ročníku elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity, míří nový sportovní program především ke kolektivním sportům. I jemu ale škola vychází vstříc.

„Já trénuju hodně v zahraničí a tím, že jsem na té kombinované formě, tak mám přednášky jen jednou za čtrnáct dnů v pátek a v sobotu. I tak se mi ale nepodaří chodit na všechny, protože ten čas na to nemám, ale učitelé mi vycházeli vstříc. Mohl jsem si domluvit extra termíny zkoušek, takže v tomhle ohledu je to skvělé," pochvaloval si český reprezentant a 31. muž v superobřím slalomu olympijského závodu Filip Forejtek.

Projekt bude podporovat jak reprezentanty České republiky i reprezentanty univerzity. Dostanou modro-zlaté oblečení a kromě mimořádného stipendia a asistovaného přístupu k individuálnímu plnění studijních povinností si mohou si zapsat sportovní program jako předmět. Budou mít také volný přístup na sportoviště. Sportovní program na ZČU podpoří Plzeňský kraj, město Plzeň a dalšími partnery jsou firmy. Od nového akademického roku by v něm měly být desítky lidí.

autoři: jnm , sch
Spustit audio