Ostrov Tangier. Stane se obětí globálního oteplování? Reportáž Jana Kaliby vyhrála Prix Bohemia Radio

8. duben 2019

Poslechněte si reportáž, která získala první cenu ve své kategorii. Je o malém ostrůvku, který už ze dvou třetin pohltil oceán a brzy může vyhnat z domovů všechny obyvatele. Oni ale přesto nevěří v ničivé účinky změn klimatu. 

Zemi čeká chmurná budoucnost. Pařížská dohoda klimatické problémy nevyřeší, varují vědci

Znečištění ovzduší

Jestli se výrazně neomezí emise skleníkových plynů, bude lidstvo brzy čelit až šesti přírodním katastrofám najednou. Varuje před tím nejnovější vědecká studie, kterou cituje indický ekologický server Down To Earth.

Když koncem loňského roku připojila i Sýrie podpis pod Pařížskou dohodu o klimatu, staly se jedinou zemí, která se otevřeně staví proti ní a plánuje z ní vystoupit, Spojené státy.

Zároveň politika současného prezidenta Donalda Trumpa bere větší ohled například na zájmy uhelného průmyslu než na varování vědců před následky globálního oteplování.

Jednou z prvních obětí klimatických změn se už brzy může stát malý americký ostrov Tangier, kam je to od Bílého domu vzdušnou čarou jen o něco víc než sto kilometrů.

Ostrov se potápí, podle některých vědeckých předpovědí může být už za 25 let neobyvatelný, ale tamní rybářská komunita vidí příčinu jinde než ve změně klimatu a Donald Trump tam drtivě vyhrál volby a těší se velké popularitě.

Dvě třetiny ostrova pod hladinou...

Za posledních 150 let zmizely dvě třetiny ostrova pod mořskou hladinou. Nejvyšší bod vyčnívá jen jeden metr nad ní. A zmenšuje se i zdejší komunita, která ostrov obývá už od 18. století. Před necelými sto lety tu žilo víc než tisíc lidí, v poslední době počet klesl pod 500.

„Tohle je izolované místo, možná nejvíc izolované ze všech na americkém Východě. Je to jen asi sto mil od Washingtonu, ale je velmi těžké se sem dostat. Ta dlouhá izolace způsobila i to, že je tu prakticky každý s každým aspoň vzdáleně příbuzný. A místní také mluví svou vlastní verzí angličtiny, velmi zvláštní a pro lidi zvenčí těžko srozumitelnou,“ říká Earl Swift.

Je to přívětivý, subtilní chlapík s lysinou a bílou bradkou, kterému o ostrově Tangier právě vyšla kniha s příznačným názvem Chesapeake Requiem.

Víc si poslechněte v porotou oceněné reportáži Jana Kaliby. 

autor: Jan Kaliba
Spustit audio

Související