Zaorálek: Zámek Štiřín by měl zůstat státu, je to nejlepší varianta

13. červenec 2016

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD ve středu řekl, že zámek Štiřín by měl zůstat majetkem státu. Jeho resort se prý bude snažit zlepšit hospodaření příspěvkové organizace, která ročně prodělává kolem dvaceti milionů korun. Zároveň ale ministr jedná o možném převedení Štiřína na jinou státní instituci. Kdo by mohl zámek v budoucnu provozovat, říct nechtěl.

„To, že by měl Štiřín být součástí státem spravovaného majetku, to si myslím, že je v tuto chvíli nejlepší varianta," řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání kontrolního výboru sněmovny, který si od něj vyžádal informace o zámku.

Předseda výboru Vladimír Koníček z KSČM připomněl, že osudem Štiřína se sněmovní kontrolní výbor zabýval už dříve.

„Již před třemi lety jsme si vyjasnili, že by měl zůstat v majetku státu," sdělil novinářům. „V poslední době se objevily v médiích informace, že by se měl prodávat," zdůvodnil Koníček, proč se poslanci chtěli Štiřínu znovu věnovat.

Ministerstvo se podle Zaorálka pokusí zlepšit hospodaření objektu. Poslance informoval, že za rok 2015 jeho resort doplácel na dorovnání ztráty 18 milionů korun. „Chtěli bychom mít lepší kontrolu nad tím, jak se spravují prostředky, jak některé věci ušetřit," dodal. Na účetnictví by tak v budoucnu mohli dohlížet dva úředníci.

Zároveň poslancům řekl, že vede jednání o tom, zda by zámek místo jeho ministerstva nemohla převzít jiná instituce. Uznal, že areál není plně využitý.

„Nevylučuji, že Štiřín by do budoucna mohla vést nějaká jiná státní instituce, která ho dokáže naplnit lépe než ministerstvo zahraničí," uvedl Zaorálek.

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

S kým jedná, ale říci nechtěl. „Nechci činit dopředu závěr. Těch institucí je více. Uvidím, jak se to vyvine," podotkl.

Poslanec Jaroslav Lobkowicz z TOP 09 rozhodnutí přivítal.

„Jestli to patří ministerstvu zahraničních věcí, ministerstvu kultury nebo jinému ministerstvu, je celkem jedno, ale je to pořád ve státních rukou. Musí to být ale ministerstvo, které je ochotné do toho dávat peníze, protože takový zámek se nikdy sám neuživí,“ konstatoval Lobkowicz s tím, že zámek by mohl provozovat například resort kultury.

Babiš: Stát by neměl mít ztrátový zámek, který využívá jen zčásti

Zámek Štiřín dlouhodobě prodělává, znovu se proto objevily úvahy, že by se mohl prodat. Vyzval k tomu v minulosti ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a na svém názoru nic nezměnil.

„Ministerstvo zahraničních věcí finalizuje materiál do vlády o jeho dalším osudu. Osobně nejsem zastánce toho, že stát by měl pro své úředníky vlastnit ztrátový zámek s golfovým hřištěm, který navíc pro své potřeby využívá pouze z jedné třetiny," uvedl Babiš.

Zaorálek ale během jednání výboru prohlásil, že řešit takto chybějící peníze v rozpočtu považuje za nesystémové.

Zdůraznil také, že osud zámku Štiřín je plně v rukou ministerstva zahraničí, protože je to právě tento resort, který ho spravuje. V poslední době se na zámku konalo například zasedání parlamentů visegrádské čtyřky.

autoři: ČRo , efa | zdroj: ČTK
Spustit audio