Zámky na Loiře neobjíždějte všechny. Raději pečlivě vybírejte, doporučuje kastelán jednoho z nich

12. červenec 2017

Každý z desítek zámků na Loiře má vlastní historii i poetiku. Tím nejznámějším je zřejmě Chambord, zatímco nejvíc lidí zamíří do Chenonceaunu. Ten je po Versailles druhým nejnavštěvovanějším zámkem ve Francii vůbec.

Michelle, průvodkyně na zámku v Chenonceau, říká, že většina zámků na Loiře je mužských. Když se jí ptám, zda by to označení mohla objasnit, tak mi vysvětluje, že jejich koncepce je postavena na ryze mužských prvcích.

Příkladem je mohutný zámek Chambord. Ona sama má radost z toho, že může pracovat na zámku vyloženě ženském. Chenonceau je totiž považován za nejženštější ze všech zámků na Loiře. Možná i proto, že ho v minulosti vlastnilo šest žen.

Nejznámější z nich byly Kateřina Medicejská a Diana z Poitiers. Ty mu vtiskly charakter. Michelle zdůrazňuje, že není moc zámků, které leží na vodě.

Logo

Renaud, který je kastelánem o kus dál, a to na zámku Cheverny, radí, abych se zámky na Loiře nepokoušel nijak pochopit či srovnávat. Přestože mnohým mohou svým způsobem splývat, při jejich bližším poznání podle něj pochopíme, že každý má něco svého, výjimečného.

Cheverny má svou vlastní, zajímavou minulost. Tu známější mu vtiskl ilustrátor Hergé, který zámek, v němž bydlel jeho komiksový hrdina Tintin, namaloval přesně podle tohoto zámku a tím z něj udělal velkou turistickou atrakci.

Mnohem zajímavější, než navštívit všechny zámky na Loiře, je soustředit se jen na několik z nich. Pak lépe pochopíte, o čem tento krásný region je, radí kastelán Renaud.

autor: jšm
Spustit audio