Zamilovaný Einstein, optické klamy nebo Krteček. Zlínský festival odhalil letošní klapky

9. únor 2017

UVNITŘ FOTOGRAFIE A VIDEO. V Senátu Parlamentu ČR v úterý odstartoval už 20. ročník Salonu filmových klapek, který v rámci doprovodného programu pravidelně pořádá Zlín Film Fest. Unikátní umělecká díla od předních českých umělců budou v Praze k vidění až do 19. února.

Vernisáž v budově Senátu zahájila Kateřina Miler příznačným klapnutím své klapky s názvem Přání k narozeninám. Letošní výstavu tvoří kolekce 135 originálních děl, na kterých se už tradičně podíleli umělci typu Jana Saudka, Kristiána Kodeta nebo Petra Nikla. Tvůrci nejsou nijak omezeni v tématu, mezi sběrateli ale obecně vedou dětské a filmové motivy.

20. ročník Salonu filmových klapek při Zlín Film Festu

Z Prahy se kolekce přesune do Mladé Boleslavy, odkud bude pokračovat do dalších měst. V květnu pak zamíří do Zlína, kde se klapky vydraží. Výtěžek bude stejně jako v uplynulých letech věnován na podporu začínajících tvůrců a studentů filmových škol.

Za dobu své dvacetileté existence vybral projekt přes 28 milionů korun, díky kterým vzniklo na 330 audiovizuálních děl. Vůbec nejúspěšnější byla klapka Libora Vojkůvky nazvaná Touhy plná, klapka rozevřená, za kterou dal kupec v roce 2008 199 tisíc korun.

Výroční 20. ročník Salonu filmových klapek při Zlín Film Festu

Samotný zlínský filmový festival proběhne od 26. května do 3. června. Celkem už 57. ročník se zaměří na švédskou a švýcarskou kinematografii.

autor: kro
Spustit audio