Zamezení šíření obsahů na podporu terorismu na sociálních sítích, hnutí Bojkot, stažení investic, sankce a restituce polských obětí šoa

19. prosinec 2016

Společnosti Facebook, Microsoft, Twitter a YouTube se dohodly na společném postupu, který má zamezit šíření obsahů na podporu terorismu. Společnosti vytvoří sdílenou databázi k evidenci zobrazení teroristického násilí, videí určených adeptům terorismu stejně jako obsahů, které již byly po upozorněních odstraněny. Program má být uveden do provozu počátkem příštího roku.

Křesťanskodemokratická unie německé kancléřky Angely Merkelové přijala tento měsíc rezoluci, která označuje za antisemitské protiizraelské hnutí „Bojkot, stažení investic, sankce“. Prohlášení srovnává hnutí s aktivitami nacistů a doslova uvádí, že „obléká antisemitismus do nového šatu 21. století“.

Nově databáze Světové židovské restituční organizace má napomoci k restituci majetku obětí šoa v polském hlavním městě. K databázi 2613 adres zveřejněné v září městem Varšava přibyla nyní jména původních majitelů vyhledaná v archivech. Oprávněné osoby se mohou o nemovitosti přihlásit během půl roku. Pokud tak neučiní, ztrácejí na majetek nárok. Před válkou žilo v Polsku 3 300 000 Židů, z nichž většina během okupace zahynula.

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio