Zaměstnanci pražské Nemocnice Na Bulovce jsou ve stávkové pohotovosti

4. říjen 2013

Zaměstnanci pražské Nemocnice Na Bulovce vyhlásili stávkovou pohotovost. Chtějí tak upozornit na údajné prohlubující se personální, ekonomické a provozní problémy. Odborářům kromě jiného vadí, že nemocnice nemá už čtvrt roku ředitele. Ministerstvo zdravotnictví zareagovalo slibem, že v pondělí vypíše tendr.

Vedení nemocnice i odboráři ubezpečují, že stávková pohotovost se pacientů nijak nedotkne.

Nemocnice s více než dvoumiliardovým obratem se potýká s problémy, varují odboráři v prohlášení, které má Český rozhlas k dispozici.

„Vedení nemocnice nedostatečně komunikuje jak s odbory, tak se zaměstnanci, s primáři. Neprobíhají tady pravidelné primářské porady a zároveň s tím zaměstnanci vidí, že dochází ke zhoršování ekonomické situace nemocnice. Ke zhoršování fungování základních provozních věcí,“ upozorňuje šéf lékařského odborového klubu Ondřej Beran.

Zaměstnanci tvrdí, že například selhává běžná údržba, oddalují se opravy i obnova přístrojů, špatně funguje servis prádla nebo dodávky ochranných pomůcek. Drasticky se prý rovněž omezily veškeré investice.

Odbory si stěžují také na nekoncepční personální politiku. „V Nemocnici Na Bulovce dlouhodobě není stabilní management. Z 18 ředitelů v celé historii Bulovky se sedm ředitelů vystřídalo v posledních deseti letech. Za poslední dva roky se vystřídalo dvacet náměstků v managementu, z toho většina neprošla výběrovým řízením,“ říká Beran.

Zuzana Bonhomme Hankeová, která je nově pověřená řízením nemocnice, nařčení odmítá: „Údržba běží tak, jak běžela vždycky. A co se týká prádla, tam jsou problémy v tom smyslu, že se prádlo nějakým způsobem ztrácí. Proto byla dána restriktivní opatření a každé oddělení má daný objem prádla, se kterým musí hospodařit kvůli kontrole. Takže může dojít k tomu, že si občas oddělení stěžují.“

Zaměstnanci také upozorňují, že nemocnici hrozí velká pokuta od finančního úřadu. Podle zjištění Radiožurnálu jde o sankce za vyplácení peněz firmám vybraných dřívějším vedením bez řádných tendrů.

„Kontrola tam proběhla v roce 2010. Kontrolovala hospodaření a zadávání veřejných zakázek v roce 2006 až 2009 a vyměřila nám pokutu ve výši sto milionů a penále dalších sto milionů. Administrativní cestou začala rozhodnutí finančního úřadu přicházet letos na jaře,“ vysvětluje Zuzana Bonhomme Hankeová. Nemocnice podle ní vzniklou situaci řeší, proti rozhodnutí se odvolala a požádala o prominutí. Víc prý není možné udělat.

Ministerstvo vybere nového ředitele

Na vyhlášení stávkové pohotovosti částečně zareagovalo ministerstvo zdravotnictví – vypíše tendr na post jejího nového ředitele. Dosud s tím podle pověřené ředitelky nemocnice váhalo kvůli volbám do poslanecké sněmovny.

„Ministerstvo zdravotnictví se situací v Nemocnici Na Bulovce zabývá. Nicméně, v tuto chvíli nejsem schopna říci žádné podrobnější informace o situaci, která v nemocnici panuje. Zcela konkrétní informací ale může být to, že v pondělí bude vypsáno výběrové řízení na obsazení postu ředitele této nemocnice,“ potvrzuje mluvčí resortu Viktorie Plívová.

Nemocnice Na Bulovce
autoři: vlk , mkp , psp , krw
Spustit audio