Zaměstnanci České pošty se k nám bojí připojit, říká Miroslav Prokop z jedné z odborových organizací

Zaměstnanci České pošty od dnešního dne nebudou prodávat cigarety. Považuje to prezident Federace výkonných zaměstnanců České pošty Miroslav Prokop za úspěch? A proč mu vůbec vadí doplňkový prodej na pobočkách České pošty?

Česká pošta argumentuje nedostatkem finančních prostředků. Počet listovních a balíkových zásilek totiž ubývá. Jenže podle Miroslava Prokopa se snižuje i počet zaměstnanců. „Za poslední rok dva byly propuštěny dva tisíce zaměstnanců,“ upozorňuje s tím, že vedení České pošty s jeho odborovou organizací nekomunikuje.

„Ať požádám o cokoliv, nerespektují nás,“ tvrdí. „Vedení České pošty si samo vykládá zákoník práce a usoudilo, že když jsme malá organizace, nemusí se s námi bavit,“ dodává a připomíná, že ho vedení nepřizvalo ani ke kolektivnímu vyjednávání.

Čtěte také

Zaměstnanci České pošty prodávají losy, plyšové hračky nebo časopisy. „Proč by si měl někdo na poště kupovat papír na pečení?“ diví se, ale nic prý nenamítá proti prodeji. Protestuje proti způsobu, jakým se tento prodej vymáhá na zaměstnancích.

Jak tedy funguje odměňování v České poště? A proč Miroslav Prokop nejednal s Českomoravskou komorou odborových svazů? I na to se ptal Martin Veselovský.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio