Založila soukromou školku a školu. „Chtěla jsem, aby můj syn trávil čas smysluplně,“ říká Olivová

22. leden 2021

„Jsem přesvědčená o tom, že děti se učí od útlého věku, kdy nasávají jako houby a o tom, že se učí, ani nepřemýšlí. Prostě jen poslouchají, opakují. Učení cizího jazyka je nejlepší začít rozvíjet v tomto věku. A to tehdy v roce 2004 žádné školky nenabízely,“ vysvětluje Martina Olivová, proč se rozhodla založit mateřskou a pak i základní školu Magic Hill v Říčanech u Prahy. 

K založení soukromých škol ji přivedla potřeba najít místo podle svých představ pro vlastního potomka.

Čtěte také

„Chtěla jsem se věnovat byznysu, zabývala jsem se marketingem a chtěla jsem, aby moje dítě ten čas, kdy bude mimo moji péči, využilo maximálně smysluplně. Aby se syn rozvíjel, aby měl pestrý program,“ vrací se Olivová do roku 2004.

„A když jsem dospěla do bodu, kdy jsem žádné takové zařízení ve svém okolí nenašla, tak jsem se rozhodla, že ho budu muset sama otevřít a zařídit.“

Dnes je o její školy velký zájem, tvrdí Olivová. „Společnost si zvykla na to, že existují alternativy k běžným státním školám a školkám. Vznikají nové, je tady mnoho různých alternativních proudů v pedagogice. A rodiče se snaží o školce a škole něco nejdřív zjistit. My máme převis zájemců, musíme si vést pořadník,“ říká.

Poslechněte si celé Hovory Vladimíra Kroce o tom, jak fungují soukromé školy a školky u nás.

autoři: Vladimír Kroc , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.