Žalobce navrhl Rathovi nejméně devět let vězení a propadnutí majetku

13. květen 2015

Vinu Davida Ratha v korupční kauze se podle státního zástupce Petra Jiráta podařilo prokázat. Žalobce proto exposlanci navrhuje nejméně devět let vězení a propadnutí veškerého majetku i více než 21 milionů zajištěných při Rathově zadržení a následné domovní prohlídce. Spolu s Rathem je před soudem podnikatelka Lucia Novanská. I její vinu považuje Jirát za prokázanou a navrhuje jí pět až šest let vězení a peněžitý trest milion korun. Oba obžalovaní vinu od začátku odmítají.

Bývalý středočeský hejtman David Rath podle žalobce dostával podíly z úplatků, které provázely ovlivňování veřejných zakázek. S ostatními obžalovanými – někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Kottovou, dříve Pancovou, a jejím partnerem Petrem Kottem, který byl náměstkem krajských nemocnic – prý nastavil korupční systém.

Novanská prý pořádala podezřelé obchodní soutěže o veřejné zakázky. Podle Jiráta je pojítkem mezi všemi částmi obžaloby.

„Její role byla nezastupitelná,“ uvedl státní zástupce.

Zmiňovaní čtyři lidé prý tvořili korupční jádro. Podle Jiráta to vyplývá z odposlechů, nejrůznějších dokumentů a také z výpovědí spolupracující obviněné, podnikatelky Ivany Salačové, která popsala systém korupce včetně například kódované řeči, kterou prý zasvěcení používali.

Státní zástupce se ve své závěrečné řeči, kterou četl před Krajským soudem v Praze s přestávkami celý den, vyjádřil i k námitkám Davida Ratha vůči některým důkazům.

„Námitky doktora Ratha zpochybňující tyto důkazy hodnotím jako snahu v rámci obhajoby co nejvíce zpochybnit pro něho velmi nepříznivé pasáže hovorů, které ho usvědčují ze záměrného uvádění nepravd v rámci své obsáhlé výpovědi u hlavního líčení, jimiž zlehčoval či zcela popíral svoji účast na zmanipulovaných výběrových řízeních veřejných zakázek popsaných v obžalobě a za to braných úplatcích,“ řekl Jirát.

Trest navrhuje v horní třetině sazby, protože je podle něj Rath vysoce společensky škodlivý. Žalobce upozornil, že Rath v době, kdy údajně věděl o korupci a sám prý i bral provize z úplatků, zastával nejvyšší funkci v regionu a zároveň byl poslancem.

Kromě vězení a propadnutí majetku proto Jirát navrhuje i zákaz činnosti: „Výkonu funkce spojené s činností ve státní správě a samosprávě s výjimkou výkonu mandátu voleného člena zastupitelstva obcí, měst a územních celků při horní hranici trestní sazby, tedy ve výši devíti až deseti let.“

Jirát pomíjí důkazy, stěžuje si exhejtman

Rath s obviněními nesouhlasí, vinu popírá a kauzu označuje za politický monstrproces. Jirátovu řeč dnes okomentoval tak, že státní zástupce vytrhává slova či věty z kontextu a interpretuje je opačně. „Navíc pomíjí zcela jednoznačné důkazy, které vyvracejí to, co on říká,“ uvedl Rath v první pauze.

Rozladěně reagoval na dotaz novinářů ohledně krabice od vína, v níž byly peníze. „Tam je jasně řečeno, že dostávám krabici s vínem v tom odposlechu, takže si prosím nevymýšlejte a nedezinformujte veřejnost,“ napomínal novináře.


V kauze údajné korupce při zadávání zakázek ve Středočeském kraji už soud vynesl první verdikty. V dubnu udělil devíti obviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky. Případ Ratha a Novanské projednává soud zvlášť. Kvůli hrozícím průtahům totiž případ v únoru rozdělil do dvou částí.

Navržené tresty ho prý ale nepřekvapily, jsou podle něj naplánované roky dopředu.

„Devadesát procent toho, co pan státní zástupce říkal, byly jeho domněnky, hypotézy a – dá se říct – až fantasmagorické dedukce,“ dodal Rath.

Nesouhlasí také s tím, aby mu soud zabavil peníze získané v rámci dědictví. „Většina toho byla mého otce. Můj otec se k tomu přihlásil, pan státní zástupce v podstatě nepřinesl jediný důkaz toho, že by to nebyly peníze mého otce. Takže v podstatě pan státní zástupce chce zabavit peníze mého zemřelého otce. To už je jaksi justice ze záhrobí,“ vysvětlil bývalý hejtman.

Bývalý hejtman, který přišel k soudu v černých brýlích a kulhal, si stěžoval na své zdraví. Soudu řekl, že přišel proti vůlu svého ošetřujícícho lékaře, který mu po otřesu mozku nařídil krizový režim.

Stěžoval si také na údajné výpadky paměti. Celý včerejšek si prý skoro vůbec nepamatuje, možná kvůli silným práškům, které však na dnešek vysadil. „Zase mám problém, že tím se stupňují mé obtíže, takže je to složité, ale musím to nějak zvládnout,“ poznamenal Rath.

Řekl, že doufá, že se dá zdravotně do pořádku, a na vše chce reagovat ve své závěrečné řeči, kterou bude mít nejspíš stejně jako Novanská příští týden. Rathovi hrozí podle právní kvalifikace až 12 let vězení, Novanské pět až deset let.

Kauza David Rath
autoři: ČRo , lov , tch , kov , hla | zdroj: ČTK
Spustit audio