Základní umělecká škola v Dobřanech má problémy s akustikou

10. červen 2019 15:30

V Základní umělecké škole v Dobřanech na jižním Plzeňsku řeší problémy s akustikou. Pomoci by měly stavební úpravy.

Na první pohled krásná a barevně sladěná budova z roku 1903 má jeden základní nedostatek - velice špatnou akustiku. Žáci se tak ruší nejen během výuky, ale i při koncertech. „V letech 2009 a 2010 se město rozhodlo, že udělá kompletní rekonstrukci základní umělecké školy. Tehdy jsme byli nadšení, protože si na to město vzalo úvěr 18 milionů korun. Co se ale nepodařilo do projektu dát, to je odhlučnění nejen učeben, ale i koncertního sálu,“ shrnul ředitel školy Jan Vozár. Na vině jsou podle něj špatná plastová okna a také dveře, kterými projde jakýkoliv hluk.

Hodně prý záleželo na tom, které dva obory se vedle sebe sešly. „Markantní to bylo mezi pěveckou a akordeonovou třídou, kde byly dveře, které se musely nechat zazdít,“ popsal Petr Vacek, který v Dobřanech vyučuje hru na akordeon. Zazdění některých dveří částečně pomohlo rušivý hluk odstranit. K výraznějšímu zlepšení akustiky v koncertním sále by mělo dojít už během letošních prázdnin. „Vloni jsme nechali zpracovat projekt, to řešení spočívá v tom, že se kompletně vymění okna v koncertním sále za okna, která splňují protihlukové parametry, vymění se dveře do sálu. Na chodbách, kde jsou vysoké stropy, se sníží podhled, aby tlumil hudbu a mluvené slovo,“ řekl Vozár.

Budova školy má více problémů

Sehnat vhodnou firmu není podle nezávislého starosty Dobřan Martina Sobotky jednoduché. „Kombinace dnešní doby a složitosti akustických prací je taková, že jsme rádi, že jsme dostali alespoň jednu nabídku. Vypadá to, že firma je solidní, a že by sál mohl do začátku příštího roku fungovat tak, jak má,“ poznamenal.

Nízkou vlhkost v koncertním sále, která částečně poničila nové jednomanuálové cembalo, se podařilo zvýšit zakoupením a instalací defenestoru. Potíž, kterou se zatím odstranit nepodařilo, je klimatizace, která vlastně nelze použít. „Máme tady dva sály, koncertní sál je ve třetím nadzemním podlaží a těsně nad ním je taneční sál. Bohužel se neudělala rekuperační jednotka, takže v létě, když je 30 stupňů, si do sálů pouštíme teplý vzduch,“ popsal ředitel. Na řešení tohoto problému snad dojde v dalším plánu.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio