Zákazníci budou utíkat bez placení, bojí se hospodští před úplným zákazem kouření

17. květen 2017

Už za dva týdny si hosté restaurací nezapálí, od 31. května totiž začne platit takzvaný protikuřácký zákon. Cigaretový kouř zmizí i z nekrytých zastávek hromadné dopravy nebo třeba zoologických zahrad. Jenže konec kouření přináší restauratérům problémy. Mají strach třeba i z toho, že jim zákazníci, kteří si půjdou zapálit před podnik, utečou bez placení.

Provoznímu z kavárny v centru Prahy zákaz kouření nevadí, a to přesto, že sedmdesát procent jeho zákazníků jsou právě kuřáci a denně vyhodí okolo pěti set nedopalků. Na zákaz kouření je prý kavárna připravena.

„Koupili jsme dva velké popelníky, které dáme buď na zahrádku, nebo před vchod,” popisuje provozní Tomáš.

Čtěte také

Zatímco v létě si milovníci cigaret budou moct zapálit na zahrádce, zima bude pro provozovatele kaváren, restaurací a hospod znamenat větší zkoušku. Aby podnapilí hosté nestáli na ulici, přemýšlí provozní Tomáš o zastřešení alespoň části zahrádky ve vnitrobloku.

„Je to velký náklad, stálo by to kolem sto tisíc, aby to bylo k něčemu. Přemýšleli jsme, že bychom k tomu udělali takový ten tepelný hřib, který jede na tepelnou bombu, ale to jsou samozřejmě další náklady: 400 až 500 korun na dva dny,” vypočítává.

Na cigaretu, nebo bez placení?

Servírka Světlana z restaurace nad pražským Václavským náměstím roznese s kolegyněmi i dvě stě obědů denně. Víc než polovina hostů jsou kuřáci, a tak večer vedle obsluhování hlavně mění popelníky. Zákaz kouření jí nevadí, strach má ale z toho, že budou lidé utíkat bez placení.


Zákazu kouření od 31. května se podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků bojí hlavně menší podnikatelé v pohostinství, říká Karel Havlíček z Asociace hotelů a restaurací. Pětapadesát procent těchto provozoven nesouhlasí s protikuřáckým zákonem a přibližně třetina ze všech provozoven o této velikosti očekává, že přijde o část tržeb.

„Budeme mít víc starostí s tím jestli neutečou a kdo šel ven a nezaplatil,” přiznává.

Dalším problémem, které podniky řeší, je, jak vyhradit místo pro kuřáky na ulici. Podle Asociace hotelů a restaurací musí mít takzvaný zábor. Za ten ale musí platit.

Dodržování zákona bude kontrolovat i policie

Jestli hospody, kavárny, restaurace nebo třeba pivnice dodržují zákon o zákazu kouření, bude kontrolovat obecní nebo státní policie a ministerstvo zdravotnictví. "Strážníci vyrazí do hospod třeba při běžných pochůzkách," potvrzuje mluvčí městské policie v Praze Jan Čihák.

„Strážníci v rámci výkonu své služby, třeba při řešení parkování, mohou provést i kontrolu provozovny, zda tam dodržují právní předpisy související s kouřením a podobně,” popisuje.

Policisté zatím žádné rozsáhlé kontrolní akce neplánují. "Pohostinství budeme kontrolovat hlavně na základě oznámení," říká mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová. Jakékoliv nahlášení porušení zákona standartně prověří a budou ho na místě řešit. Přestupky budou podle zákona hlásit příslušnému správnímu orgánu.

Porušení zákazu tak může řešit třeba městský úřad. Kuřáka v restauraci může přímo na místě pokutovat i policie, a to až do výše pěti tisíc korun.

autor: bkl
Spustit audio