Zákaz návštěv v domovech seniorů je zvěrstvo. Lidé umírali bez možnosti se rozloučit, vadí sociální pracovnici Bagarové

3. listopad 2021

Poslouchat a respektovat, říká o své sociální práci Simona Bagarová, která mimo jiné doprovází umírající na jejich poslední cestu. A jak popisuje v rozhovoru s Lucií Výbornou, právě v péči o staré a umírající lidi má naše společnost stále velké rezervy. „To, že se v domovech seniorů zakázaly návštěvy, považuju za největší zvěrstvo. Těžce to zpracovávám doteď. V řadě případů lidé zemřeli bez možnosti se rozloučit a to je obrovské trauma,“ říká.

Proč má u nás ošetřovatelství téměř nulovou prestiž? Dokonce jsem některé politiky s despektem slyšela mluvit o utírání zadků…

Čtěte také

Téma pečovatelství je bráno tak, že buď jde o anděly na zemi, nebo chudáky, co utírají zadek nemocným lidem. Pečovatelé nechtějí být ani jedno, chtějí být jen respektovaní a dobře placení profesionálové. Průměrný plat pečovatele je dnes 25 tisíc, to samo o sobě něco vypovídá.

A úroveň péče je zrcadlem toho, jak vypadá naše společnost, stáří a umírání nás nezajímá. Náš státní systém je zoufalý, neexistuje tu například žádná strategie, která by zpracovala téma přípravy na to, že populace stárne.

Při výběru domova pro seniory vnímejte detaily

Jak si pohlídat, aby můj blízký neskončil jen v továrně na peníze, ale aby na daném místě skutečně věděli, jaký je jeho oblíbený hrníček a jakou kávu má rád?

Začíná to, ještě než stáří skutečně nastane. Jde o to, jak se staráme o vztahy, jaké vztahy máme s rodiči. Jedna z nejdůležitějších věcí je vše si s rodiči vyjasnit tak, že si v sobě nenesete žádný blok z dětství, pak se vám daleko líp vnímá ten člověk a jeho potřeby.

V Čechách je také problém s tím, že lidé jsou zvyklí do poslední chvíle vše táhnout sami a o pomoc si neříkají. Občas mi kamarádi volají a říkají: „My už to s babičkou doma nevydržíme, kam ji máme dát?“ Správná doba, kdy to řešit, ale přichází už ve chvíli, kdy si začnete všímat, že rodič není soběstačný a kdy s ním o daném tématu mluvíte.

Simona Bagarová

Na co si mám dát pozor, až se na vybrané zařízení, například Alzheimer centrum, pojedu podívat?

Ideálně tam vezměte i svého blízkého, nerozhodujte bez něj, pokud je to jen trochu možné. Snažte se respektovat jeho pohled. Já taky nechci, aby mě někdo šoupnul do zařízení, aniž by se mě zeptal. Přímo na místě pak vnímejte detaily, každodennost, vnímejte svou intuici, všímejte si vůní přímo na místě…

Covid odhalil naše slabá místa

Udělal covid něco zásadního v pečovatelských domech a domovech seniorů?

Covid nasvítil, jak se náš systém slabý. To, že se v domovech seniorů zakázaly návštěvy, považuju za největší zvěrstvo. Těžce to zpracovávám doteď. V řadě případů lidé zemřeli bez možnosti se rozloučit a to je obrovské trauma.

Proč naše společnost neumí zacházet se smrtí? A jaká je kniha Hořím o pěti pozoruhodných pečovatelích, kterou Simona Bagarová napsala? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související