Zákaz jízdy kamionů v levém pruhu dálnic projednala vláda. V jaké denní době by měl platit?

11. leden 2019 10:41

Vláda projednala návrh na zákaz jízdy kamionů v levém druhu dálnic. Do sněmovny půjde s neutrálním stanoviskem kabinetu.

Úprava se týká vozidel převyšujících hmotnost 3,5 tuny a přesahujících 7 metrů. A měl by platit jen přes den. Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok návrh podporuje. Je ale podle něho třeba udělat v něm ještě několik změn.

„Myslím si, že je tam problémem hranice nad 3,5 tuny, protože jsou třeba i vozidla, která ten problém vytvářejí, dokonce některé ho mají,“ říká Ťok a dodává: „Jsou sanitky nad 3,5 tuny, které, když nejedou pod modrými světly, musí jet po dálnici osmdesátkou, a to je problém.“

Zákaz by podle novely skupiny poslanců ANO, KSČM a ČSSD platil v pracovní dny od 6.00 do 22.00. Vztahoval by se na řidiče nákladních automobilů nad 3,5 tuny a jízdních souprav delších než sedm metrů. Předkladatelé tvrdí, že by se na dálnicích zvýšila plynulost a bezpečnost provozu.

Předlohu podpořilo v připomínkovém řízení ministerstvo dopravy, ministerstvo vnitra doporučilo neutrální postoj. Proti se vyslovily Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy.

Předkladatelé navrhli, aby sněmovna novelu schválila zrychleně už v prvním čtení a byla účinná hned po případném přijetí, tedy vyhlášením ve sbírce zákonů.

autor: Zdeňka Trachtová | zdroj: ČTK
Spustit audio