Zakavkazsko je výzvou pro každého řidiče. O evropském stylu jízdy si tu můžete nechat jenom zdát

Řekli byste, že na projížďce po arménských silnicích nemůže být nic moc zajímavého. To jste ovšem ještě neusedli za volant mezi zdivočelé zakavkazské řidiče jako zpravodaj Martin Dorazín.

Horskému jezeru Sevan v Arménii hrozil zánik. Zachránil ho vzácný pstruh

Z ostrova, který je už dávno poloostrovem, se otevírá panorama celého jezera Sevan

Arménie je malá, ale hrdá zakavkazská země, oplývající mnoha přírodními krásami. Leží na pomezí Evropy a Asie, na hranicích s Íránem a Tureckem. Tato poloha utvářela charakter zdejší neobyčejné krajiny, lidí i staré křesťanské kultury. Její pozůstatky najdeme například v okolí jezera Sevan.

Když nasednete v Arménii do auta, tak první, co musíte udělat, je pustit nahlas hudbu. Proč? Protože to tak dělají všichni. Je to zkrátka muzikální národ.

Auta v šachu

Pokud si v Arménii půjčíte auto, musíte počítat s mnoha zvláštnostmi na zdejších silnicích. Především že jsou v naprosto dezolátním stavu, snad jen s výjimkou dálnice na jezero Sevan. Dalším nevyzpytatelným faktorem jsou místní řidiči.

Jsou naprosto nepředvídatelní a nebezpeční, takže se vám tu za volantem mohou stát naprosto neuvěřitelné věci. Třeba když vám najednou z obou stran vyrazí jiná vozidla přímo před vaše auto, a vytvoří tak velmi zapeklitou situaci nejen pro vás, ale i pro sebe. Oni tak ovšem nepřemýšlejí.

Piráti silnic

Každý si tu myslí, že silnice patří jenom jemu, a proto na vás bude troubit a svítit. Na druhou stranu když něco nepěkného provedete vy jinému řidiči, zase tolik se zlobit nebude, protože se sám chová úplně stejně.

Například jerevanský rodák pan Andajan bere jízdu na červenou jako něco normálního: „Hrubě jsem porušil dopravní předpisy, velmi hrubě, ale co se dá dělat, takové věci se prostě stávají. Když jsem semafor uviděl pozdě, no tak už jsem jel. Nikam jsem nespěchal, nedělám to schválně.“

Jízda taxíkem jako turistická atrakce

Arméni zřejmě považují svůj styl jízdy za součást národního kulturního dědictví a nedají na něj dopustit. Na internetu můžete najít humorné scénky ze života arménských taxikářů, kteří dokážou překvapit i světaznalého západního turistu.

Například tím, že mu v autě pokud možno za jízdy uvaří kávu z džezvy nebo pustí živou muziku od hudebníků ze zadních sedadel.

Pozor na rychlost a díry

Na arménských cestách si musíte hlavně dávat pozor na značky omezující rychlost. Je jich opravdu hodně a často bývají schované nebo špatně viditelné,“ radí pan Georg z jerevanské autopůjčovny.

Žluté taxi už nebrázdí jen káhirské ulice. Egypťané se teď mohou dopravním zácpám vyhnout jízdou po Nilu

Kapitán Mu'tasim přiráží k molu přesně na čas

Egyptští byznysmeni nechtějí ztrácet čas a nervy v káhirských dopravních zácpách. A tak se zrodil nápad – po hladině Nilu se teď Káhirou prohánějí rychlé patnáctimístné čluny, které podle pravidelného jízdního řádu zastavují na jednotlivých zastávkách. Egypt je ale zemí obrovských sociálních rozdílů. Jízdu rychlým člunem přes celou Káhiru si nemůže dovolit zdaleka každý, zastavuje proto jen v lepších čtvrtích.

Jsou u nich totiž i kamery. Trochu skryté podle něj někdy bývají také tabule označující začátek obce. „Kamera tě vyfotí – a musíš zaplatit pokutu,“ varuje Georg.

No a pak jsou tu nástrahy ohrožující nejen vaši peněženku, ale i auto. „Teď je trochu špatná doba, protože hodně cest se opravuje, hlavně koridor sever-jih a silnice jsou tam v opravdu hrozném stavu. Doporučuju jezdit hodně pomalu, některé díry jsou totiž hluboké jako kolo auta,“ uzavírá Georg.

Spustit audio

Související