Zájem o očkování proti spalničkám se zvýšil, hlavně mezi dospělými

13. prosinec 2019

V letošním roce v Česku onemocnělo spalničkami okolo 600  lidí. Světová zdravotnická organizace proto České republice odebrala status země, ve které byly spalničky vymýcené.

Epidemie se ale zdaleka netýká jen České republiky. Se spalničkami se potýká hned několik zemí Evropy. Jedním z největších ohnisek nákazy byla letos Ukrajina a zvýšení výskytu případů potkalo i Španělsko, Itálii, Polsko nebo Německo.

O status země bez spalniček přišla také Velká Británie, Řecko a Albánie.

Nejvíc případů se u nás objevilo v Moravskoslezském kraji, kde bylo hospitalizováno na 130 lidí. Protože jde o vysoce infekční onemocnění, je hospitalizace každého nakaženého povinná.

Cílená léčba neexistuje

Pacient se léčí podle toho, jaké příznaky u něj dominují, vysvětluje lékařka Lenka Petroušová z Infekční kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě. „Cílená léčba na spalničky není, nemáme k dispozici žádné antivirotikum.“

Čtěte také

Zájem o očkování se v loňském roce sice zvedl, ale převážně mezi dospělými. Ti se mohou nechat přeočkovat buď na základě míry protilátek v krvi, nebo po uplynutí určité doby od prvního očkování v dětství.

„Toto očkování vydrží zhruba 20 let. Je to individuální – u někoho o něco méně, u někoho zůstávají protilátky třeba i po 35 letech. Záleží i na tom, kde se ten člověk pohyboval a s kým přišel do kontaktu, jestli třeba někdo v rodině spalničky měl,“ říká vakcinoložka Hana Tkadlecová z Očkovacího centra.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související