Zajděte na jídlo do bistra! Je to unisex, vyzývá Pavel Maurer

7. prosinec 2014
Glosa Pavla Maurera

Málokterý obyvatel země galského kohouta tuší, že název pro typické francouzské bistro vymysleli Rusové. Kulinární výraz bistro znamená ležérněji pojatou restauraci spíše rychlého, lehčího občerstvení za přijatelnou cenu.

V ruštině znamená bistro rychle. Psáno ovšem s tvrdým „y“. Ruská šlechta si totiž v osmnáctém století oblíbila jezdit do Francie a v místních restauracích jí tak náramně chutnalo, že neustále popoháněla personál slovy „bystro, bystro“, aby jim ty vynikající pochutiny přinášeli co nejrychleji na stůl.

A tak vedle klasických honosných restaurantů, kde se stoluje několik hodin, vznikla bistra, ovšem již s měkkým „i“. Dodnes jsou charakteristická svižnějším způsobem obsluhy a jednoduššími pokrmy.

V Praze a dalších městech naší republiky se v posledních letech doslova roztrhl pytel s podniky „bistrého občerstvení“. Z jistého pohledu je to druh stravování, který má blízko k nechvalně známému výrazu fast food. To už dnes zní skoro jako nadávka, že?

Čtěte také

Jenže bistra, která já mám na mysli, jsou skutečně bystrá, a navíc nabízejí poměrně přitažlivou nabídku čerstvých a poměrně jednoduchých pokrmů. Často podávají několik polévek přímo z várnic, mají domácí koláče, farmářské produkty, různé sýrové nebo špenátové quiche, vegetariánská i masová jídla.

Jídelníček v typickém bistru je většinou napsán křídou na tabuli. Každý den mají něco jiného, pečou domácí chleba, k pití mají různé ovocné nebo bylinkové limonády a piva z malých rodinných pivovarů. Líbí se mi, že návštěvníci bistra patří do cílové skupiny, kterou já nazývám unisex. Potkáte tam dredaře, studenta i kravaťáka. Sedí spokojeně vedle sebe a dlabou jednoduchou čerstvou kuchyni. Na výběr je k mání většinou velmi omezený počet jídel, třeba 5 až 7 variant denně. Nikomu nic nechybí.

Pavel Maurer hostem pořadu eRko

V pár bistrech, která rád občas navštěvuji, je kolem poledne vždycky docela velká fronta. Stálí zákazníci si ji rádi vystojí. Ono jim tu totiž chutná a je jim úplně fuk, že interiér typického bistra je většinou velmi strohý až minimalistický. Nikde nejsou vidět investice do nábytku, obrazů, osvětlení, vlastně čehokoli kromě gastronomie.

Bistro má hlavní poslání: nakrmit vás solidním a čerstvě připraveným jídlem. A běda, kdyby začali v bistrech používat předpřipravené polotovary. Jejich smrt bude okamžitá a definitivní!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio