Záhřebské letiště přivítalo miliontého pasažéra

9. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatská vláda neudrží levné pohonné hmoty. Ze záhřebského letiště odcestoval miliontý pasažér. Chorvaté stále nemají jasno, zda chtějí vstoupit do Evropské unie. Novou atrakcí ostrova Hvar se stal zatoulaný delfín. Teploty na Jadranu dosáhnou až 26 stupňů.

Chorvatský premiér Ivo Sanader připustil, že benzín a nafta podraží. Zdejší vláda nemůže udržet cenu bezolovnatého benzínu pod osmi kunami. Tato hranice byla nastavena o prázdninách jako politicky únosná sazba. Vzhledem k ropné krizi se dá očekávat, že bezolovnatý benzín v Chorvatsku během čtrnácti dnů podraží až na devět kun za litr. Aktuální ceny jsou 7,98 kun za eurosuper a 7,40 kun za naftu.

Jak vyplynulo z výzkumu veřejného mínění, čtyřicet čtyři procenta Chorvatů je proti vstupu do Evropské unie a integraci naopak schvaluje třicet devět procent místních obyvatel. Stále víc přitom sílí hlasy, podle kterých začnou přístupové rozhovory ještě do konce roku. Hlavní překážkou je zatím válečný generál Ante Gotovina, kterého chce soudní tribunál v Haagu. Chorvatsko tvrdí, že neví, kde je.

Letiště v Záhřebu odbavilo miliontého cestujícího. Očekává se přitom, že v letošním roce letištěm projde na milion a půl lidí. Nejčastěji jde o cestující chorvatských aerolinií. Jubilejní milióntý zákazník ale přiletěl s maďarskou společností Malev.

Ostrov Hvar má novou atrakci: u Stari Gradu se objevil delfín, který se tam nejspíš zatoulal. Delfína objevily děti ze základní školy, která je hned u moře Rybáři teď zatoulaného delfína krmí rybami a ochránci přírody vymýšlejí, jak ho bez úhony vyvést na otevřené moře.

Kurzy a ceny:
100 českých korun vyměníte na 25 kun a 50 lip. Za 1 euro dostanete 7 kun a 44 lip. Za 1 litr benzínu Euro 95 dáte téměř 8 kun, 1 litr nafty podražil na 7,40 kun.

Počasí v Dalmácii:
Na pobřeží bude oblačno až zataženo s přeháňkami, na severním a jižním Jadranu s bouřkami. Ranní teploty 20 až 24 stupňů, odpolední do 26 stupňů. Povane slabý jihozápadní vítr nebo jugo.

Jachtaře čeká většinou jihovýchodní vítr 8 až 18 uzlů, místy až 25. Moře bude na trojce, viditelnost do 20 kilometrů. Časté přeháňky a bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu