Záhřebané skupují byty u moře

28. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Obyvatelé Záhřebu začali ve velkém nakupovat byty u moře. Na chorvatských silnicích se běžně jezdí více jak předepsaných 130 km/h. Státní společnost Chorvatské autocesty si na mýtném během prázdnin vydělala 333 milionů kun. U moře bude zítra převážně slunečno, na severním Jadranu místy přeháňky nebo bouřky. Teploty ráno 19 až 24, odpoledne 29 až 34 stupňů.

Letní byty jdou na dračku

Záhřebané začali ve velkém nakupovat byty u moře. Je to stejné, jako když si my pořizujeme chalupy nebo horské byty. Oblíbeným místem odpočinku se pro obyvatele chorvatského hlavního města stal Šibenik. Ze 186 nově budouvaných bytů přímo na pobřeží mají už dvě třetiny nového majitele. Zajímají vás ceny? Začínají na 1500 eurech za metr čtvereční.

Chorvaté jezdí moc rychle

Na chorvatských silnicích se ale dějí věci. Třeba na dálnici Záhřeb-Split se předepsaných 130 km/h vůbec nedodržuje. Běžně se jezdí rychlostí 150 km/h, ale policie odhalila i skutečného závodníka. Řidič z Metkoviče se po dálnici řítil opravdu rychle - radar mu naměřil neuvěřitelných 245 kilometrů za hodinu. Další rekord si zase připsal důchodce ze Záhřebu, který usedl za volant se čtyřmi promilemi alkoholu.

Letní sezóna vydělává

Státní společnost Chorvatské autocesty si na mýtném během prázdnin vydělala 333 milionů kun. V červenci a srpnu se po zdejších dálnicích prohánělo 8,5 milionů aut.

KURZY A BENZÍN:

Za jedno euro dostanete 7 kun a 28 lip a za 100 korun 25,60. Litr naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

PROVOZ:

Na chorvatských silnicích je středně silný provoz, v turistických centrech počítejte k večeru s kolonami. Jadranská magistrála je u Ploče v pravidlených intervalech uzavírána kvůli stavbě nové silnice. Nejbližší uzávěra bude v 19:30, a pak v 21:45 a ve 23:30. Z istrijského ypsilonu nejsou hlášeny komplikace. Dálnicí Split - Záhřeb projedete bez potíží. Stejně tak je tomu i na dálnici z Istrie. Na hranicích do Slovinska se nečeká. Přechod Macejl je teď jen pro osobní automobily a autobusy.

POČASÍ:

U moře bude ve středu převážně slunečno, na severním Jadranu místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 19 až 24, odpolední vystoupí na 29 až 34 stupňů. Vát bude slabé jugo. Jachtaře čeká proměnlivý vítr 4 až 12 uzlů, ve Velebitském kanále až 15 uzlů. Moře - v noci mezi jedničkou a dvojkou, přes den trojka. Viditelnost do dvaceti kilometrů.

autoři: duv , jpi
Spustit audio

Více z pořadu