Zahraniční tisk o konferenci o holocaustu v Íránu

13. prosinec 2006
Čteme ze zahraničního tisku , Čteme ze zahraničního tisku

Zahraniční deníky nemohly pominout konferenci o holocaustu, kterou uspořádali v íránském Teheránu. Proč právě tam? Dvoudenní konference hostila 67 popíračů holocaustu ze třiceti zemí světa a tím nejhlasitějším popíračem je v současnosti íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Právě jeho závěrečný výrok, že dny Izraele jsou sečteny, připomínají New York Times: "Teheránská konference měla vedle skandálního průběhu i skandální závěr. Ahmadínežád šokoval světovou veřejnost, jeho slova bychom ovšem měli chápat jen jako pouhý výrok, ne jako skutečný plán," myslí si deník a pokračuje: "Přestože konference byla vzletně nazvána debatou o holocaustu, většina pozvaných byli samozvaní, diskreditovaní vědci nebo například bývalý vůdce Ku Klux Klanu David Duke," dodává severoamerický list New York Times.

"Je to jeden z dalších slovních útoků na Izrael," napsal o Ahmadínežádově výroku izraelský deník Haarec. Podle listu měla teheránská konference jediný cíl - posílit image Ahmadínežáda coby vůdce, který se postavil proti Izraeli, Evropě a Americe. "Právě tímhle obrázkem se snaží získat podporu doma i v zahraničí," píše list. Ten ovšem ve svém komentáři také varuje před netečností.

"Opakované výzvy Íránu ke zničení Izraele nebo jeho vymazání z mapy by měly iniciovat aktivní a efektivní světovou obranu. Namísto toho se světoví politici sice pokaždé pohorší a pozastaví nad výrokem, ale to je všechno. Žádné sankce, žádné další reakce. Opakované výhružky zkrátka svět nudí. A tak se nakonec tento problém stane čistě izraelským, což ve spojení s rostoucí silou Íránu může být velmi nebezpečné," soudí izraelský list Haarec.

S tím ale velmi těsně souvisí i další událost. Včerejší výroky izraelského premiéra Ehuda Olmerta v rozhovoru pro německou televizi si totiž vyložili novináři zcela konkrétně. To, co bylo dodnes veřejným tajemstvím, teď přiznal, i když nejspíš nechtěně, i oficiální představitel státu: Izrael má jaderné zbraně. Jaký byl vlastně ten "choulostivý" výrok?

Izraelský premiér v interview prohlásil: "Írán otevřeně hrozí tím, že vymaže Izrael z mapy světa. Můžeme snad říci, že íránská snaha získat jaderné zbraně je stejnou hrozbou jako v případě Spojených států, Francie, Izraele a Ruska?" Komentátoři světových deníků - mezi prvními ti izraelští - výrok označili za potvrzení existence izraelského jaderného arzenálu, což ještě žádný šéf izraelského kabinetu neučinil.

Událost vyvolala odezvu samozřejmě i v arabském světě. Libanonský deník Daily Star napsal: "Olmertova slova vyvolala velké pozdvižení. Svět by se teď měl zabývat nejen Íránem, ale i Izraelem. Obě země totiž zřejmě představují překážku při budování bezjaderného, mírového Blízkého Východu," domnívá se libanonský Daily Star.

autoři: lsm , dkk , Zuzana Fišerová
Spustit audio