Zahraniční tisk o audienci vyslanců muslimských zemí u papeže

26. září 2006
Čteme ze zahraničního tisku , Čteme ze zahraničního tisku

Světové deníky hodnotí mimo jiných událostí včerejší audienci vyslanců muslimských zemí u papeže Benedikta XVI. Britské listy se věnují hodnocení a analýze včerejšího ostře sledovaného projevu Gordona Browna, nástupce Tonyho Blaira, na kongresu Labouristické strany. Polské noviny podrobně rozebírají politickou situaci po odchodu populisty Andrzeje Leppera z vlády, která by mohla znamenat pád kabinetu a rozpuštění Sejmu.

Světové deníky hodnotí mimo jiných událostí včerejší audienci vyslanců muslimských zemí u papeže Benedikta XVI. "Po bouři nevolí vyvolaných citátem, který papež použil při projevu na univerzitě v německém Řeznu, by chtěl Benedikt XVI. urychlit dialog mezi náboženstvími," připomíná německý deník Die Zeit.

"Na dialogu mezi křesťany a muslimy závisí naše budoucnost," cituje papežova slova ve svém dnešním vydání také rakouský deník Der Standard. Bezpodmínečně potřebujeme autentický dialog mezi náboženstvími a kulturami. Musí to ale být takový dialog, který nám pomůže překonat a následně odstranit stávající napětí, dodává list. Všímá si také toho, že zástupci muslimských zemí přivítali papeže potleskem a že celou audienci vysílala přímým přenosem arabská televizní stanice Al-Džazíra.

Britské listy se věnují hodnocení a analýze včerejšího ostře sledovaného projevu Gordona Browna, nástupce Tonyho Blaira, na kongresu Labouristické strany. Projev většinou hodnotí jako nejdůležitější v Brownově politické kariéře.

"Proslovy na velkých konferencích jsou doslova monstrózními událostmi a o skutečném vůdcovském potenciálu řečníka nám prozradí jen velmi málo," píše The Guardian. "Jedná se totiž o archaickou formu komunikace - při takových příležitostech zní hudba komponovaná v dávno zapomenutých akordech, kterou kromě několika politiků přítomných v konferenčním sále nikdo neslyší. Přesto už v případě Gordona Browna není o čem pochybovat," domnívá se Guardian.

"Stane se totiž příštím britským premiérem. Po jeho včerejším projevu na kongresu Labouristické strany je úplně jisté, že se jméno Gordona Browna neobjeví na dlouhém seznamu velkých vůdcovských osobností, které jsme ve skutečnosti nikdy neměli," domnívá se list.

"Včerejší projev Gorgona Browna nebyl navzdory všem očekáváním tím nejlepším projevem, který, kdy pronesl," píše dnes další britský deník The Independent. "Brownův letošní výkon totiž ani zdaleka nepřipomínal projevy, které z jeho úst zazněly zhruba před rokem. Přesto Gordon Brown převedl zcela kompetentní a sebejistý výkon, který mu dostatečně napomohl upevnit svou pozici budoucího šéfa britské labouristické strany a zároveň příštího britského premiéra," konstatuje list.

Polské noviny podrobně rozebírají politickou situaci po odchodu populisty Andrzeje Leppera z vlády, která by mohla znamenat pád kabinetu a rozpuštění Sejmu. Deník Gazeta Wyborcza se ale domnívá, že předčasné volby v této chvíli nehrozí, protože nejsou v zájmu nejsilnější vládní strany Práva a spravedlnosti.

Bratři Kaczyńští by ve volbách mohli hodně ztratit. Aby si udrželi moc v současném rozsahu, který je na evropské poměry neobvyklý, museli by zopakovat loňský volební úspěch. To by byla pro Právo a spravedlnost příliš riskantní hra.

"Racionálnější je sáhnout po osvědčeném Machiavelliho receptu a zahrát na ty struny lidské povahy, které nemohou zklamat: na egoismus, na připoutání k moci a jejím výsadám, na slibech pohodlného života v příštích třech letech," píše Gazeta Wyborcza s poukazem na přetahování politiků z jiných stran do vládního tábora.

Přichází čas strašení volbami - čím více nás jimi budou strašit, tím bude jistější, že volby nebudou. Jaroslawovi Kaczyńskému je třeba přiznat, že umění získat moc a udržet si ji, dovedl k dokonalosti. Koalice Práva a spravedlnosti s politickým planktonem určitě vydrží.

Po etapě přetahování poslanců nastane fáze vyhazování Lepperových lidí z dozorčích rad a různých státních institucí. Na jejich místa přijdou takzvaní odborníci z řad lidovců a odpadlíci od Lepperovy Sebeobrany. Roztočí se kolotoč výhodných funkcí, který potvrdí, že politika je porcování kořisti, rozdělování platů a privilegií, předpovídá Gazeta Wyborcza.

autoři: mdo , sma , dkk
Spustit audio