Záhada ostatků na krakovském náměstí rozluštěna

Krakovské Podzemní náměstí představuje jednu z nejzajímavějších atrakcí historické metropole Polska. A právě taková místa mají svá tajemství. Záhada 4 popravených cizinců nedávala archeologům dlouho spát. Odkud se těla na starobylém pohřebišti vzala?

Podzemí je na rohu známé staré tržnice Sukiennice. Několik metrů pod zemí jsou rozsáhlé rekonstruované prostory plné autentických archeologických nálezů. Vše doplňují multimediální projekce a dokonce hologramy přibližují život středověkého Krakova.

Jedna z vitrín s lebkami názorně ukazuje, jak rozpoznat, jestli hlava byla od těla oddělena setnutím. Archeologové vědí, že se zde pochovávalo za časného středověku. Čtyři těla popravených vykopaná v těchto místech sem ale zdánlivě nepatří. Jsou o několik století mladší a v pohřebišti by proto neměly být. Do luštění záhady se pustili odborníci z několika zemí, vysvětluje Mariusz Gad z Městského historického muzea.

Oděv popravených se nezachoval, zjistilo se pouze, že byli setnuti mečem. Podařilo se také identifikovat několik železných spon, používaných na oblečení. Patřily ovšem k oděvu typickému pro 17. století v severských zemích. Jedinným pojítkem je obsazení Krakova Švédy v roce 1655, kteří ho okupovali něco přes dva roky.

Krakovské podzemí

V této době došlo ke vzpouře části švédské posádky. Místodržící po jejím potlačení nechal setnout hlavu čtyřem hlavním vůdcům na krakovském náměstí. A právě zde byli zřejmě bez velkých okolků a obřadů zakopáni na odsvědceném, několik století nepoužívaném hřbitově. Tak se ostatky švédských dobyvatelů ocitly ve společnosti mnohem starších, dávno zapomenutých koster.

autor: vpo
Spustit audio