Zadlužené Pilsen Steel získaly další peníze na provoz. Čeká je reorganizace

31. leden 2013

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel vstávají z popela. Firma se loni dostala do obrovských problémů, půl roku nevyráběla a stále dluží miliardy korun. Do hry vstoupili věřitelé a insolvenční soud vyhlásil na podzim úpadek. Továrna ale neskončila a čeká ji reorganizace. Další peníze na provoz přislíbila investiční skupina KKCG.

Dnes hutě a kovárny Pilsen Steel opět vyrábějí a zaměstnávají stovky lidí. Čtvrt miliardy na rozjezd půjčila fabrice investiční skupina KKCG Karla Komárka. První úvěr dnes vypršel. Skupina KKCG ale nabídla Steelu, který dluží skoro 6 a půl miliardy korun, další provozní financování.

„Naším cílem je poskytnou dostatek finančního kapitálu nejen pro zachování, ale i další rozšíření výroby. Uzavřeli jsme smlouvu o financování na celkovou částku až do výše 430 milionů korun, které je možné čerpat do června letošního roku, tedy do doby, kdy už bude rozhodnuto o řešení insolvence,“ říká mluvčí skupiny Dan Plovajko.

Další financování skupinou KKCG už schválil věřitelský výbor i insolvenční správce společnosti. Věřitelé a soud na počátku ledna rozhodli, že úpadek neskončí konkurzem, ale reorganizací. Díky tomu může pokračovat výroba bez omezení.

Do konce dubna zpracuje Pilsen Steel reorganizační plán, který podle pověřeného ředitele Tomáše Egermajera bude obsahovat, jak budou dále hutě a kovárny fungovat. „Samozřejmě bude obsahovat i uspokojení starých pohledávek jednotlivých věřitelů,“ dodává.

Pilsen Steel aktuálně zaměstnává 770 lidí. Dvacet z nich už dostalo výpověď, další propouštění už ale firma podle Egermajera nechystá:

„Z výsledků byznys blánu, z dat, které získají obchodníci od našich zákazníků, se bude potom i aktualizovat potřebný počet zaměstnanců. Nicméně nepředpokládáme razantní propouštění.“

Zatím do práce chodí 70 procent zaměstnanců. Postupně přibývají zakázky a další lidé se tak vrací do výroby. V provozu jsou obrobna, slévárna a kovárny.

autoři: msk , lum
Spustit audio