Zadlužené OKD koupí za korunu státní podnik Diamo, navrhuje ministr Mládek

23. leden 2017

Státní podnik Diamo by mohl za 1 korunu odkoupit Ostravsko-karvinské doly, které jsou v úpadku. Oznámil to v pondělí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Návrh resortu průmyslu teď půjde k posouzení dalším ministerstvům.

Podle Mládka je smyslem nabídky zabránit opakování stejného příběhu, který se už jednou v OKD odehrál. Jeho podstatou byla slovy ministra situace, kdy soukromý vlastník pobere zisky a přenechá náklady spojené s útlumem těžby státu.

Ministr by ale preferoval variantu, kdy by OKD odkoupil seriózní soukromý investor, který by zajistil pokračování těžby, zaměstnanost v regionu a postupný útlum dolů.

Čtěte také

Podle ministra moc času nezbývá. Společnost OKD je v insolvenci a už do 12. dubna musí věřitelskému výboru předložit reorganizační plán. Jeho součástí by měly být právě nabídky potenciálních investorů. Případný nesouhlas věřitelů by vedl k vyhlášení konkurzu, tedy k likvidaci OKD. Tomu chce Mládek zabránit. Chce proto zajistit, aby měl konkurzní správce k dispozici alespoň jednu nabídku na odkup zadlužené firmy, tedy tu od státu.

Výhodu takového kroku vidí v tom, že by stát měl pod kontrolou postupný útlum těžby. Pod Diamem by podle Mládka mohlo OKD fungovat v závislosti na cenách uhlí zhruba do roku 2025.

OKD v současnosti hledá strategického partnera, který má ve firmě zajistit provozování dolů a také jejich útlum, poté co v jednotlivých šachtách postupně skončí těžba. Podle svého dřívějšího vyjádření firma oslovila více než 200 investorů z celého světa. Insolvenční správce firmy Lee Louda v prosinci uvedl, že o OKD už projevilo zájem kolem deseti potenciálních investorů z Česka i zahraničí.

autor: efa | zdroj: ČTK
Spustit audio