Začnu žít a budu pracovat, řekl po propuštění z vazby Petr Kott

21. listopad 2013
Zprávy

Petr Kott, obžalovaný z korupce při zadávání veřejných zakázek ve středních Čechách, je na svobodě. Z vazby ho po 18 měsících propustil Krajský soud v Praze. Kott odjel krátce po rozhodnutí s advokátem Tomášem Sokolem do Rudné u Prahy, kde bydlí. Spoluobžalované v této kauze - Davida Ratha a Kateřinu Pancovou - pustil soud z vazby už dříve.

Bývalý náměstek krajských nemocnic Petr Kott své pocity z propuštění příliš komentovat nechtěl: „Pojedu domů a začnu žít. Budu pracovat v nemocnici Na Bulovce.“

V rodinném domě v Rudné se Kott zdržel s přítelkyní Kateřinou Pancovou asi hodinu a půl. Přes okna bylo vidět i to, jak si připíjejí. Po dvanácté hodině pak oba odjeli do ruzyňské věznice pro Kottovy osobní věci.

Soudu obžalovaný Kott slíbil, že se nebude vyhýbat hlavnímu líčení a odevzdá cestovní doklady. Za probační a mediační službou bude dojíždět v pondělí a ve čtvrtek.

Podobně jako minulý týden David Rath také dnes Petr Kott děkoval za přístup Vězeňské službě: „Musím říct, že mě Vězeňská služba nejenom dneska, ale vůbec celkově, příjemně překvapila a že jim dávám absolutorium.“

Státní zástupce Petr Jirát si nechal čas na rozmyšlenou, stížnost proti propuštění Kotta z vazby zatím nepodal.

„Důvody vazby nepominuly, důvod útěkový zůstává. Pouze obdobně jako u zbylých dvou obžalovaných soud rozhodl, že je lze nahradit podle trestního řádu dohledem probačního úředníka a tím, že přijal slib obžalovaného, že neuprchne,“ řekl státní zástupce.

Na rozhodnutí má Jirát tři dny od chvíle, kdy dostane od soudu písemné odůvodnění Kottova propuštění. To si chce podle svých slov řádně prostudovat. Pokud by nakonec stížnost podal, musel by o ní rozhodovat Vrchní soud v Praze. Tak tomu bylo i u Kateřiny Pancové a Davida Ratha.

Petr Kott po propuštění z vazby, na snímku se svou přítelkyní Kateřinou Pancovou

Hlavní líčení v kauze kolem Davida Ratha má pokračovat v prosinci. Soud by měl vyslýchat další svědky a pouštět i telefonické odposlechy. Žalobce viní právě na základě policejních odposlechů celkem 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji.

Týkat se údajně měly opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a také modernizace několika krajských nemocnic. Tendry měly podle obžaloby za úplatky vyhrávat předem domluvené firmy. Hlavní líčení v případu je naplánované do února příštího roku. Dá se ale čekat, že potrvá déle.

autoři: jac , hla
Spustit audio