Začínají Srdíčkové dny, sbírka ve 350 městech pomůže těžce nemocným dětem

14. březen 2016

Do ulic v celém Česku vyráží tři a půl tisíce dobrovolníků. V rámci Jarních Srdíčkových dnů budou prodávat drobné dárky ve tvaru srdce, které pomůžou rodinám s vážně postiženými dětmi.

„V půl roce jsem zjistila, že Adélka nedělá to, co by děti měly dělat. Otáčet se na bok, chytat se za nožičky. Šli jsme k doktorce a ta nám řekla, že nás pošle na vyšetření,“ říká ve videu na stránkách projektu Srdíčkové dny maminka sedmileté Adély.

Po magnetické rezonanci se dozvěděla, že její dcera trpí vážnou vývojovou vadou a že jí chybí část mozku. „Rovnou nám řekli, že Adélka nebude nikdy chodit, mluvit a nikdy si nebude hrát.“

Rodina se teď snaží dostat peníze na speciálně upravené auto. To ale pojišťovna celé nezaplatí. A právě v takových případech nabízí pomoc organizace Život dětem, která srdíčkovou sbírku pořádá.

„My přispíváme rodinám s vážně nemocnými dětmi tak, že jim nakupujeme veškeré pomůcky sami. Zdravotní kočárky, invalidní vozíky jsme dopláceli, hradíme také léčebné pobyty. Jsou to ty pobyty a pomůcky, které pojišťovny hradí buď částečně, nebo vůbec,“ vysvětluje ředitelka organizace Maria Křepelková. Letošní ročník sbírky je už čtyřicátý osmý.

„Tentokrát jsme připravili zcela novou kolekci magnetek se zvířátky, které jsou hodně oblíbené. Pak jsme vyrobili silikonové náramky ve čtyřech barvách. Oba tyto předměty stojí 30 korun.“

Dobrovolníci budou magnetky a náramky prodávat ve zhruba 350 městech až do pátku. Do sbírky můžete přispět také zasláním dárcovské sms na číslo 87777 ve tvaru DMS ZIVOTDETEM.

Vloni se vybraly necelé tři miliony korun. Každoročně sbírka pomůže až 500 dětem.

autor: tby
Spustit audio