Začíná už čtvrtý ročník Ježíškových vnoučat. Můžete vybírat a plnit přání

16. listopad 2020

Startuje nový ročník našeho charitativního projektu Ježíškova vnoučata. Je určený pro klienty domovů pro seniory po celém Česku - ti si napsali už přes 7 tisíc vánočních přání, která může kdokoli začít plnit. Osobní předání dárků sice letos kvůli pandemii koronaviru není možné, ale novinkou je třeba videohovor.

„Chtěla bych vidět svůj barák, kde jsem dřív bydlela,“ vyprávěla před dvěma lety paní Zdeňka redaktorovi Českého rozhlasu Jiřímu Chumovi. Ten ji vzal na výlet do rodné vsi.

Letos to kvůli koronaviru bude se zážitky náročnější. Pokud budou lidé chtít někomu splnit přání, ať už jakékoliv, neměli by zapomenout si ho zarezervovat.

„Do Ježíškových vnoučat se lidé ve čtvrtém ročníku mohou zapojit úplně stejně jako v letech předchozích. Pro ty, kteří se letos budou účastnit poprvé, stačí jít na stránky www.jeziskovavnoucata.cz, kam domovy od září zadávaly přání seniorů, a mohou si vybrat to, které by rádi splnili,“ vysvětluje za organizační tým Ježíškových vnoučat Gabriela Drastichová z Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Zážitky až na jaře

A jak bude probíhat předání dárků? „Trochu se vracíme k tajemnému Ježíškovi. Letos bude dárky do domovů doručovat Ježíšek a senioři je potom dostanou od svých pečujících. My jako Ježíškova vnoučata se budeme moci se seniory spojit přes videohovor, v některých domovech i přes bezpečné buňky, kde nás od seniorů budou dělit plexisklové zdi a budeme s nimi moci hovořit přes mikrofon. Ty možnosti jsou trochu omezující, ale věřím, že je všichni rádi využijeme,“ popisuje změny Drastichová.

Mezi přáními se mnohdy objevují také zážitky. Podobně jako jsme na jaře byli zvyklí na koncerty pod okny domovů pro seniory nebo na pavlačích, půjde podle Gabriely Drastichové i nyní splnit takové zážitky, které lze uskutečnit venku. Ostatní je možné odložit na jaro, kdy budou lidé moci do domovů docházet bezpečně.

Nakonec se tak třeba i na jaře podaří pořídit podobný zážitek, jako měla právě paní Zdeňka. 

autoři: Martin Karlík , jp , btk | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka