Začíná sezóna jarních farmářských trhů, první z letošního ročníku za sebou mají ty strakonické

9. duben 2022 08:26

S jarem přichází do jihočeských měst farmářské trhy. První v letošním roce se v pátek uskutečnily ve Strakonicích. Lidé tam nakupovali sazenice, první zeleninu i řemeslné výrobky.

Na první trhy po dlouhé době se svým stánkem vyrazila Jarmila Roučková. Byla obklopená plechy plnými buchet, koláčů i dalšího sladkého pečiva. „Teď už vozím jen kolem dvaceti druhů, ale bývalo i třicet a víc. To víte, sedmdesátka na krku,“ usmívala se.

Jeden druh ale z pultu zmizí dřív než ostatní. „O kremrole je vždycky zájem, ty se prodají pokaždé všechny. Můžu je mít i schované a stejně se každý ptá, jestli je mám,“ popisovala Jarmila Roučková.

Farmářské trhy na Velkém náměstí ve Strakonicích si většinou nenechá ujít Marie Zlochová. „Já tu ráda nakupuji, většinou chodím pro sazeničky a kytičky,“ řekla.

Lidé mohli na trzích nakoupit klasické jarní zboží jako právě sazenice, ředkvičky, mléčné výrobky a nechyběly ani řemeslné výrobky. Ty prodává třeba Jana Marková. „Já se zabývám výrobou autorských šperků z minerálů a chirurgické oceli, k tomu mám ještě nějaké doplňky ze dřeva. Trhy ve Strakonicích jsou vždycky fajn. Zákazníci chodí, jsou milí, usměvaví, nakupují, takže jsme spokojeni,“ pochvalovala si.

Strakonické trhy pořádá Šmidingerova knihovna, na starosti je má Jan Juráš. „Snažíme se hledět na původ těch výrobků, aby se tady nemohlo přeprodávat zboží ze supermarketů a tak dále,“ připomněl.

Farmářské trhy se na strakonickém Velkém náměstí u radnice budou konat každých čtrnáct dní až do 18. listopadu.

Spustit audio

Související