Začíná nová sezona české fotbalové ligy. Jaké přináší novinky?

30. červenec 2022

Fotbalisté Plzně budou obhajovat mistrovský titul v nové sezoně první české ligy, nováčkem pro letošek bude Zbrojovka Brno. Nadcházející ročník má i několik novinek. V Ranním interview o nich mluvíme s předsedou Ligové fotbalové asociace Dušanem Svobodou.

Vůbec poprvé se bude nejvyšší fotbalová soutěž v Česku hrát s jednotným míčem, ne jako dosud, kdy měl každý tým svůj vlastní. Proč jste se jako asociace k tomuto kroku rozhodli?

Je to věc, která je v ostatních rozvinutých soutěžích naprosto běžná. Takže spíš jsme doháněli určitý dluh a jsem rád, že jsme se na tom dokázali napříč ligou domluvit. Zavedení jednotného míče je vždy primárně komplikací pro jednotlivé kluby, které mají nasmlouvané dodavatele sportovního vybavení. Ale benefit, který z toho budou všichni mít, to převáží.

Další změnou oproti minulým létům je, že trenéři budou mít k dispozici 11 náhradníků, naopak zůstává 5 možností střídání. Zůstane to tak trvale?

To je věc, která není výmyslem ligové fotbalové asociace, je to možnost, kterou dává mezinárodní pravidlová federace a většina soutěží ji využívá. Model se celkem osvědčil, zápasy to neprodlužuje. Myslím si, že to je spíš ku prospěchu věci a předpokládám, že to tak zůstane.

Hráči měli hodně krátkou pauzu, protože MS v Kataru začne netradičně v polovině listopadu, a tak se liga rozbíhá už teď a na podzim musí stihnout odehrát 16 kol. Byl problém poskládat program?

Nemyslím si, že by hráči měli krátkou dovolenou, protože jsme sezonu také končili dříve. Ve skladbě termínové listiny jsme se snažili maximálně vyjít vstříc klubům, které hrají kvalifikační předkola. Letní příprava není specifikem. Ale takovou věcí, se kterou se nikdo nesetkal, bude právě MS v Kataru, které nám podzimní část ukončí v první půlce listopadu, a pak bude poměrně dlouhá zimní přestávka s tím, že se bude hrát už na konci ledna. To sezonu ovlivní a bude zajímavé sledovat, jak se s tím jednotlivé kluby popasují.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související