Začíná Mistrovství ČR v rally. Plzeňan Václav Pech bude na startu

10. červenec 2020 06:20

Tradičním závodem Rally Bohemia začne na území libereckého kraje letošní sezona Mistrovství republiky v automobilových soutěžích. Na své oblíbené trati bude chtít uspět i Plzeňan Václav Pech. Pětinásobný český šampion už se těší na ostrý start za volantem svého Fordu Focusu WRC.

„Těším se po tak obrovské době hodně, ale zároveň mám velký repekt, protože přece jen chybí závodní rozježděnost a jistota v autě. Budeme muset nasbírat nějaké kilometry, než to přijde zpátky. Sice jsme měli test před Rally Bohemia, ale krátký, kolem 15 kilometrů, to závod nenahradí,“ vysvětlil třiačtyřicetiletý Václav Pech, který se před touto sezonou po 15 letech vrátil do vozu specifikace WRC a zatím se v něm svezl pouze krátce na autodromu v Sosnové, kde skončil v červnu na Mogul Test Rally pátý.

Fordu Focusu WRC Václava Pecha

„V Sosnové jsem si především zkoušel, co auto bude dělat ve smyku nebo na mokru. Zkoušel jsem s tím jet malinko na hraně, abych zjistil, jak auto reaguje. Trochu jsem si to osahal,“ popsal Pech.

Konkurence obrovská, favoritem je Jan Kopecký

Rally Bohemia je se svým náročným profilem oblíbenou tratí pětinásobného mistra republiky. Své letošní ambice ale nechce příliš specifikovat. Může se stát, že nadcházející mistrovský závod pro něj bude hlavně zvykáním si na Ford Focus. „Nechci předjímat. Je obrovská konkurence, možná největší za poslední roky. Ať už jsou to mladé tváře nebo staří matadoři. Každý se bude chtít po tak dlouhé pauze předvést. Takže budeme si muset počkat na první kilometry, jak kdo na tom bude,“ řekl Václav Pech.

Favoritem na vítězství v Rally Bohemia bude podle něj hlavně Jan Kopecký. Ten se na svou domácí trať vydá za volantem Škoda Fabia R5 evo. „To je největší favorit, bez diskuse. Chtějí vyhrát na domácí trati a udělají proto první poslední. Měli dvoudenní testy a jsou o krok dál než my všichni ostatní,“ dodal Václav Pech.

Rally Bohemia začne v půl páté exhibicí na autodromu v Sosnové u České Lípy.

autoři: Vladislav Janouškovec , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio