Začíná Jiráskův Hronov, otevírá téma odsunu sudetských Němců a řeší problémy s ubytováním

29. červenec 2016

Začíná nejstarší přehlídka amatérských divadelníků v Evropě - Jiráskův Hronov. Letos ho ve městě pořádají už po osmdesáté šesté. V rodišti Aloise Jiráska pak očekávají příjezd až patnácti stovek účastníků jak z Česka, tak ze zahraničí.

Přehlídku zahájí Ty-já-tr Hrobeso, hvězda letošního i předešlých ročníků. K stálicím patří i Rádobydivadlo Klapý. Programová ředitelka Simona Bezoušková zve i na scénické čtení s názvem Smíření, které do Hronova přiveze divadelní studio D3 Karlovy vary.

„Zpracovává velmi choulostivou tematiku odsunu sudetských Němců po válce. Zároveň je to poprvé, co se festival setkává s formou scénického čtení,“ láká Bezoušková.

Čtěte také

„Je to přehlídka toho nejlepšího, co se v amatérském divadle za uplynulou sezonu událo. Tudíž soubory mají i možnost konfrontace s těmi ostatními. Funkce toho setkávání je velmi důležitá, dochází díky tomu k navazování nových vztahů a díky tomu celý rok ta amatérská kultura může žít,“ popisuje přínos festivalu programová ředitelka.

Festival se letos musel vypořádat i s otázkou ubytování hostů. Město Hronov totiž přišlo o internát, který měl kapacitu dvě stě lůžek. Ty nyní chybí. Provizorních 45 lůžek se podařilo vytvořit na místním zimním stadionu, možností je i ubytování u místních.

Přestože se loni mluvilo o přesunu festivalu do většího města, tato varianta zatím není na pořadu dne. Podle Bezouškové byla na základě analýz jmenována pracovní skupina, která má za úkol stanovit rozvojovou koncepci festivalu.

autor: ela
Spustit audio