Začíná fotbalová liga. Slavia útočí na čtvrtý titul v řadě, Boleslav nastoupí v neděli v Plzni

24. červenec 2021

Po necelých dvou měsících se vrací ligový fotbal. Na čtyřech stadionech v sobotu odstartuje nový ročník. Znovu se bude hrát nadstavbová část a po čtyřech letech se v nejvyšší soutěži představí Hradec Králové. Nejen ligový nováček bude chtít překazit Slavii obhajobu mistrovského titulu.

 „Obhajovat třetí titul v řadě je nesmírně náročné. Týmy, které neuspějí v sezoně, mají obrovskou touhu a motivaci se dostat na první místo. My se teď musíme v hlavě srovnat, že jsme sice něčeho dosáhli, ale že to je už minulost. To co bylo, je v klubové historii. Bude rozhodovat jen to, co bude letos,“ uvědomuje si trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský.

Pražany, kteří ovládli ligu třikrát po sobě, provázely v přípravě komplikace. Kvůli pozitivně testovanému hráči na koronavirus odehráli obhájci titulu v letní přestávce jen jeden zápas, což může být v úvodu sezóny pro Slavii problém nejen v domácí soutěži, ale i v bojích o skupinu Ligy mistrů.

O tu usiluje v předkolech také Sparta, která naposledy vybojovala ligový titul v roce 2014. „Já to vidím jako přirozený kruh. Nemůžeme mít ani jiný cíl než boj o titul. Sparta má, jak já to vidím, jen dvě možnosti: ultimátní cíle, tedy titul a Liga mistrů, a pak pravidelnou účast v evropských pohárech a boj o titul. Nic jiného pro Spartu není dobré,“ tvrdí sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

Fotbalisté FK Mladá Boleslav začínají ligu v neděli v Plzni

Po čtyřech letech ve druhé lize se do nejvyšší soutěže vrací fotbalisté Hradce Králové. Ti by rádi napodobili loňského nováčka z Pardubic, který místo bojů o záchranu útočil na evropské poháry.

 „Náš prvořadý cíl by v tuto chvíli měla být adaptace na první ligu, záchrana a stavba stadionu. Hráči mají srdce, charakter a touhu. Pro některé to bude první účast v první lize, takže i nějaká euforie by nám mohla pomoct v tom, abychom nemuseli hrát o záchranu,“ přeje si sportovní ředitel fotbalového Hradce Králové Jiří Sabou.

Kromě 30 kol základní části čeká ligové týmy ještě nadstavbová část. Nejpozději na konci května se rozhodne o titulu, postupu do evropských pohárů i sestupu o soutěž níž.

Liga začíná v sobotu čtyřmi zápasy. Od 16 hodin hostí Hradec Králové v mladoboleslavském azylu Bohemians, Jablonec Ostravu a Pardubice v pražském Ďolíčku Karvinou. V 19 hodin pak proti sobě nastoupí fotbalité pražské Sparty a Olomouce. Fotbalisté FK Mladá Boleslav nastoupí až v neděli v 16 hodin na hřišti FC Viktoria Plzeň.

autor: Tomáš Petr
Spustit audio